Ben jij benieuwd naar de gevolgen van een BKR-registratie bij een telefoon abonnement? In dit artikel leggen je uit hoe het zit met een BKR-registratie en hoe je gemakkelijk een BKR-registratie kunt omzeilen.

Twijfel je of je beter een telefoon met abonnement kunt nemen of sim only vergelijken vanwege een mogelijke BKR-registratie? Eén van de grootste voordelen van een telefoon abonnement is dat je de telefoon juist gespreid kunt afbetalen. Maar hoe zit het dan met de BKR-registratie?

Telefoon abonnement met BKR-registratie

Sinds 1 mei 2017 is het verplicht voor mobiele providers om klanten aan te melden bij Stichting Bureau Krediet Registratie als zij een telefoon abonnement afsluiten met een toestellening van € 250 ,- of meer. Vroeger lag deze grens hoger en kon je meer lenen zonder daarvoor aangemeld te worden bij Stichting BKR. Na de crisis van enkele jaren geleden zijn regels aangescherpt, omdat er een hoop mensen in de problemen zijn gekomen met betalingen. Een extra voorzorgsmaatregel dus vanuit de overheid om geld lenen minder ‘makkelijk’ te maken.

Een BKR-registratie wordt puur en alleen gebruikt voor en door kredietverstrekkers om je kredietwaardigheid te checken in het geval je een toekomstige lening wilt aanvragen, zoals een bank. Kredietverstrekkers kunnen bij Stichting BKR checken of de informatie die jij hebt doorgegeven ook daadwerkelijk klopt met de gegevens bij die Stichting BKR geregistreerd staan.

De BKR-registratie gaat alleen over de afbetaling van je telefoon. En dus niet over de maandelijkse kosten van je data/belbundel. Sluit je een telefoon abonnement af met een toestellening van minder dan € 250 ,-, dan is er sowieso niets aan de hand. Vraag je bijvoorbeeld een telefoon abonnement aan met een lening van € 100,- of € 200,- en betaal je de rest van het toestel eenmalig bij? Dan wordt daarvan geen melding gemaakt bij het BKR.

Positieve BKR-registratie

Wanneer krijg je nou een BKR-registratie? Je krijgt in eerste instantie een positieve BKR-registratie wanneer je een telefoon abonnement afsluit met een toestellening van € 250 ,- of meer. Een positieve BKR-registratie kan effect hebben op de hoogte van een toekomstige lening, zoals een hypotheek.

Maar laat je hierdoor niet afschrikken: een positieve BKR-registratie is niets meer dan een vermelding in het BKR-register van wie wat aan het afbetalen is. Dit kan ook een positief effect hebben. Kredietverstrekkers zien zo dat jij keurig je rekeningen op tijd betaalt.

* Wist je dat ongeveer de helft van de Nederlanders een positieve BKR-registratie heeft? Bijvoorbeeld omdat ze rood kunnen staan bij de bank, een creditcard hebben of een private lease auto?

Negatieve BKR-registratie

Betaal je altijd netjes op tijd je facturen? Dan is er niets aan de hand. Maar betaal je de toestellening niet op tijd af, of niet volgens de afgesproken termijnen, dan kan je positieve BKR-registratie worden omgezet in een negatieve BKR-registratie.

Een negatieve BKR-registratie heeft per definitie nadelige gevolgen. Zo kunnen kredietverstrekkers je een lening of krediet weigeren op basis van deze registratie. Voordat je kredietverstrekker een negatieve BKR-registratie plaatst, wordt je nog in de gelegenheid gesteld de situatie te keren met herinneringen, waarschuwingen en aanmaningen. Je wordt hier dus altijd van op de hoogte gesteld.

Tips om een BKR-registratie te omzeilen

Hoewel een BKR-registratie misschien huiverig kan klinken, is er zoals gezegd niet direct wat aan de hand wanneer je een positieve BKR-registratie krijgt. Hoe je uiteindelijk tegen een BKR-registratie aankijkt ligt ook helemaal aan je persoonlijk situatie. Het kan ‘betuttelend’ overkomen, maar sommigen zijn er ook mee geholpen. Heb je in het verleden al eens betalingsproblemen gehad? Dan helpt een registratie je verdere problemen te voorkomen.Wil je toch liever geen BKR-registratie voor een telefoon abonnement? Dan hebben we een aantal handige tips waarmee je een BKR-registratie kunt omzeilen.

Tips om geen BKR-registratie te krijgen:
  • Ben je van plan in de nabije toekomst een huis te kopen? Dan is het slim om eerst je toestellening helemaal af te betalen. Dan heeft de toestellening geen eventuele gevolgen meer voor de hoogte van je hypotheek.
  • Kies een telefoon abonnement waarbij je toestellening lager is dan € 250,-.
  • Wil je een nieuw toestel? Overweeg dan deze los aan te schaffen en een goedkoop sim only abonnement te nemen.
  • Overweeg om een zakelijk telefoon abonnement af te sluiten. Met zakelijke telefonie heb je niet te maken met een BKR-registratie.