Wanneer je gaat verhuizen moet je vaak een hoop regelen. Hoe zit dat met je energiecontract? Kun je bij dezelfde leverancier blijven, of niet? En wat als dit je eerste energiecontract wordt? Wij leggen je uit wat je moet doen als je gaat verhuizen.

Verhuizen en energiecontract

Als je gaat verhuizen, dan verhuist je energiecontract niet automatisch mee. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden en niet adresgebonden. Je kunt zelf kiezen of je je contract meeverhuisd, of niet.

Checklist energiecontract verhuizen:

  1. Geef je verhuizing op tijd door
  2. Geef de meterstanden van je oude en nieuwe woning door
  3. Controleer de eindafrekening en je nieuwe voorschotbedrag

Een verhuizing is altijd een goed moment om eens te bekijken of je huidige energiecontract nog wel bij jouw nieuwe situatie past. Het zou namelijk goed kunnen dat je huidige contract niet meer het beste contract voor je nieuwe woning is. Ga je bijvoorbeeld groter wonen, of krijg je anders dan nu zonnepanelen op je dak? Dan past je huidige contract waarschijnlijk niet meer bij je verbruik. In dat geval raden we je energie vergelijken aan en over te stappen van leverancier.

Maar let wel op: check eerst even bij je huidige leverancier of je al contractvrij bent en kunt overstappen. In sommige gevallen kunnen energieleveranciers namelijk een overstapboete in rekening brengen als je voor de einddatum van je contract overstapt. Daarnaast heb je een opzegtermijn.

Je bent contractvrij als je op dit moment een contract voor bepaalde tijd hebt en de einddatum is verstreken, of wanneer je een variabel contract hebt. Je kunt dan meteen energie vergelijken en overstappen.

Wat moet je doen met je energiecontract als je gaat verhuizen?

Het is belangrijk op de volgende dingen te letten wanneer je gaat verhuizen.

1. Geef je verhuizing op tijd door

Geef allereerst door aan je energieleverancier dat je gaat verhuizen. Je leverancier zorgt ervoor dat je energiecontract wordt overgezet naar je nieuwe adres en dat je wordt aangemeld bij de (nieuwe) netbeheerder. Heb je een aparte energieleverancier voor gas en stroom? Geef dan je verhuizing aan beide door. Je kunt je verhuizing al vanaf 3 maanden van tevoren doorgeven, tot uiterlijk 2 weken voor de verhuisdatum.

2. Geef je meterstanden door

Je krijgt van je energieleverancier een meterstandenformulier opgestuurd, geef daarop de meterstanden door op de dag van de verhuizing. Op basis van de door jouw opgegeven meterstanden maakt je leverancier de eindafrekening op. De meterstanden noteren kun je het beste doen samen met de nieuwe bewoner(s), of de verhuurder(s), ondertekend met een handtekening zodat jullie beide akkoord zijn.

Schrijf op de dag van de verhuizing ook de meterstanden op van je nieuwe woning. Deze zijn ook voor de energieleverancier, zodat je kan worden aangemeld bij de netbeheerder. Geef de meterstanden in de nieuwe woning uiterlijk binnen 15 dagen door, dit kan ook online. Je leverancier geeft ze door aan de netbeheerder, dit hoef je niet zelf te doen. Geef je de meterstanden later door dan 15 dagen, dan maakt de netbeheerder een schatting van je verbruik wat ongunstig kan uitpakken.

3. Controleer de eindafrekening

Je krijgt uiterlijk binnen 8 weken na de verhuizing de eindnota van je oude adres. Hiertoe zijn leveranciers verplicht. Controleer of de meterstanden die je hebt doorgegeven ook daadwerkelijk kloppen met de meterstanden op de eindafrekening. Klopt er iets niet? Geef dit dan door aan je leverancier. Dit kan tot uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de derde maand na je verhuisdatum.

Wanneer je nog geen energiecontract op naam hebt

Verhuis je vanuit een woning waar je geen energiecontract op jouw naam had? Dan zul je zelf een nieuwe energieleverancier voor gas en/of stroom moeten kiezen. Je kunt in dat geval meteen beginnen met energie vergelijken, en een energieleverancier kiezen die het beste past bij jouw situatie.

Checklist eerste energiecontract bij verhuizen:

  1. Begin met energie vergelijken en vraag een nieuw energiecontract aan
  2. Geef de meterstanden van de nieuwe woning door aan je leverancier
  3. Controleer de komende maanden of het termijnbedrag overeenkomt met je verbruik. Je leverancier maakt een schatting en dit kan afwijken van het daadwerkelijke verbruik. Je kunt je termijnbedrag later wijzigen.

Omdat je nog niet weet wat je exacte verbruik zal zijn in je nieuwe woning, maken we een realistische schatting op basis van je woonsituatie. Je hoeft alleen maar aan te geven uit hoeveel personen je huishouden bestaat op je nieuwe adres, dan vullen wij het verbruik voor je in en laten je alle energiecontract op jouw adres zien. Maak een keuze en vraag vervolgens je contract aan.

TIP bij verhuizen
Heb je op dit moment een variabel contract? Dan is je verhuizing een ideaal moment om energie te vergelijken en eventueel over te stappen. Heb je een vast contract? Check dan eerst of je al contractvrij bent.

Check je overstapdatum

Voer de einddatum van je energiecontract in en check wanneer je kunt overstappen.

Einddatum energiecontract:


Je kunt overstappen naar de volgende energieleveranciers:

Energieleveranciers worden geladen.