De Nederlandse Energiemaatschappij is de afgelopen maanden vaker in het nieuws gekomen. De energiemaatschappij wil DSL en glasvezel abonnementen gaan aanbieden. Met NLEx wil de energieleverancier de markt gaan openbreken. Als NLE de prijzen die nu bekend zijn blijft gebruiken wordt NLEx niet de goedkoopste alles-in-1 provider.

Alles in 1 van NLE

De prijzen van NLEx zijn vorige week achterhaald via een geheime pagina van NLEx. Een woordvoerder van NLEx heeft ook bevestigd dat deze prijzen op dit moment correct zijn. Een kanttekening hierbij is dat de prijzen na de lancering nog kunnen wijzigen, ook HBO zal waarschijnlijk niet meer aangeboden worden na de launch. HBO stopt met het aanbieden van de service in Nederland per 1 januari. Op dit moment is NLEx qua prijs een middenmoter onder de internet providers.

Logo NLEx

Wanneer kan je overstappen?

Gedurende de week zijn er veel pagina’s toegevoegd op de NLE website. Zo zijn ook de voorwaarden van NLEx online gezet, dit zijn echter bijna dezelfde voorwaarden die de netwerkbeheerder KPN hanteert voor zijn netwerk. De klantenservice van NLE vertelde dat de lanceerdatum begin oktober is, na het navragen bij de woordvoerder bleek de lanceerdatum pas eind oktober of begin november te zijn.

Prijs van NLEx in vergelijking met andere providers

NLEx heeft een groter aanbod voor glasvezel dan DSL. Als de alles in 1 pakketten van NLEx worden vergeleken met die van andere providers zoals Vodafone, KPN en Fiber zijn deze pakketten niet buitengewoon goedkoop. Hieronder zijn verschillende alles in 1 glasvezel pakketten vergeleken.

NLExKPNVodafoneFiber
Downloadsnelheid100 Mbit/s100 Mbit/s100 Mbit/s100 Mbit/s
Korting€ 150,-€ 60,-€ 60,-€ 90,-
Looptijd2 jaar1 jaar1 jaar1 jaar
Gemiddelde maandelijkse kosten*€ 55,25€ 50,-€ 47,50€ 47,45

Zoals te zien is in het overzicht hierboven is Fiber momenteel de goedkoopste glasvezel leverancier. De pakketten van NLEx zijn weliswaar goedkoper dan die van KPN maar ze zijn niet zo goedkoop dat het de markt ‘openbreekt’. Ook het ADSL abonnement van NLEx is niet buitengewoon goedkoop. Het is waarschijnlijk mogelijk goedkopere pakketten te vinden bij kleinere aanbieders door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite.

Unieke internet en energie propositie van de NLE

Van origine is NLE een energiemaatschappij die graag de markt wil openbreken. NLE heeft in 2007 besloten een prijsvechter te worden en de markt op te schudden. Sinds 2007 heeft de Nederlandse Energiemaatschappij vaker voor beweging gezorgd binnen de energiemarkt, door de ‘jokkebrokken reclame’ is bij veel consumenten duidelijk geworden dat groene stroom niet altijd groen hoeft te zijn. NLEx is één van de weinige bedrijven die internet, bellen en TV diensten aanbiedt in combinatie met energie. Alleen in Australië is er een ander bedrijf die de Nederlandse Energiemaatschappij op dit gebied is voorgegaan.

Quad play bij internetproviders

De afgelopen jaren is de populariteit van quadplay gestegen, quadplay is een alles in 1 pakket waar ook een mobiel telefoonabonnement bij is inbegrepen. KPN is een provider die veel korting geeft aan klanten als ze naast een mobiel abonnement ook een alles in 1 abonnement afsluiten. Sinds kwartaal 1 van 2015 is het aantal aansluitingen van quadplay bij KPN naar bijna 200.000 gestegen. Met de komst van NLEx biedt de Nederlandse Energiemaatschappij een mogelijk interessante propositie van quadplay in combinatie met energie. Als de Nederlandse Energiemaatschappij deze strategie succesvol weet uit te voeren kan dit voor opschudding zoeken in de traditionele quadplay markt. Zeker omdat sommige consumenten niet kiezen voor quadplay omdat ze al een abonnement hebben bij een andere provider of gebruik maken van prepaid.