Het was al even bekend, maar nu is KPN daadwerkelijk gestart met de aanleg van glasvezel in Zeeland. Hiermee kan een snelheid van 1Gbit/s worden gehaald. Op dit moment is deze snelheid nog niet haalbaar. Kun je niet wachten op de aanleg van glasvezel en wil je nu al snel kunnen internetten? Wij hebben de snelste abonnementen op een rij gezet.

Internetsnelheid

Er zijn drie type internetverbindingen in Nederland. Welke internetverbinding jij kunt ontvangen ligt echter aan waar je woont. Met de postcodecheck kun je gemakkelijk uitzoeken welke snelheid jij op jouw adres kunt ontvangen. DSL is het oudste type internetverbinding waarmee je een downloadsnelheid van maximaal 200Mb/s kan halen, de uploadsnelheid is bij DSL vaak een stuk lager. Het is ook mogelijk om kabel af te nemen. Met kabel kun je een snelheid van ongeveer 400Mb/s halen, Ziggo is de enige landelijke internet provider die kabel levert. Glasvezel is derde en allersnelste variant met een upload- én downloadsnelheid van maximaal 750Mb/s.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een hele dunne vezel gemaakt van glas, waarmee heel snel informatie verzonden kan worden. Dit wordt gedaan door middel van laserlicht. Het laserlicht wordt heel snel uit- en aangedaan. Op deze manier worden digitale bestanden verzonden. Hierdoor is het mogelijk om te internetten, telefoneren en televisie af te nemen. Glasvezel heeft een stabiele verbinding en kan dus ontzettend hoge snelheid halen. Niet iedereen kan op dit moment glasvezel ontvangen, maar er wordt hard aan gewerkt om dit overal beschikbaar te maken.

Voordelen glasvezel
  • Snelle verbinding
  • Zelfde upload- als downloadsnelheid
  • Stabiele verbinding

Gpon-glasvezel

Omdat de aanleg van glasvezel behoorlijk duur is, wil KPN met gpon-glasvezel op een goedkopere manier glasvezel aanleggen. Met gpon-glasvezel loopt de glasvezel van een wijkcentrale naar een straat en vervolgens wordt de glasvezel opgesplitst zodat het naar verschillende huizen kan. KPN begint in Zeeland met de aanleg van gpon-glasvezel, ze hopen dat in 2021 50.000 huishoudens zijn aangesloten op het gpon-glasvezel netwerk.

Wanneer heb ik een snelle internetverbinding nodig?

Een snelle internetverbinding is prettig wanneer je vaak aan het online gamen bent, gebruik maakt van 4K televisie of wanneer je met een groot huishouden tegelijk veel gebruik maakt van het internet. Is dat bij jou het geval? Dan raden wij aan om een minimale snelheid van 300Mb/s te kiezen. Met glasvezel kan deze snelheid worden gehaald.
gaming-artikel

Snelste internet abonnementen

We hebben de vijf snelste abonnementen voor internet en tv op een rij gezet. Je krijgt bij alle pakketten een minimale snelheid van 500Mb/s. De prijs ligt over het algemeen wat hoger dan de gemiddelde prijs voor een internet en tv abonnement. Dit komt omdat het dus om een ontzettend snelle internetverbinding gaat.

ProviderDownload snelheid (Mb/s)Upload snelheid (Mb/s)TV zendersPrijs per maandBestellen
Caiway60060072€73,50Bestellen
Budget Alles in 150050070€65,00Bestellen
KPN50050078€65,00Bestellen
Oxxio50050080€63,95Bestellen
XS4ALL50050061€83,50Bestellen

Internet providers vergelijken

Iedereen heeft eigen criteria voor een internet en tv pakket. Het is daarom verstandig om internet providers vergelijken. Wil je bepaalde tv zenders ontvangen of extra beveiliging in je pakket? Je kunt in onze internet vergelijker aangeven wat jij belangrijk vindt.