In Nederland zijn drie typen internetverbindingen voor internet thuis beschikbaar: glasvezel, kabel en (A)DSL. We begrijpen dat de verschillen tussen de type verbindingen in eerste instantie misschien niet meteen duidelijk zijn. Daarom leggen we je graag de verschillen uit. Zo kun jij na het lezen van dit artikel de beste keuze maken.

Ga je internet vergelijken, dan wil je natuurlijk eerst weten welke verschillen er zijn tussen de internetverbindingen en met welke voor-en nadelen je rekening moet houden. We nemen daarom alle type internetverbindingen met je door. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Daarna kun je meteen de postcodecheck invullen en de beschikbaarheid op jouw adres checken. Hierbij geven we je een paar tips.

Glasvezel internet

We beginnen met de allernieuwste techniek: glasvezel internet. Je hebt geluk als deze verbinding op jouw adres al beschikbaar is. Waarom? Het is namelijk het allersnelste internet, en helaas nog maar vrij beperkt beschikbaar in Nederland. Dit komt omdat de aanleg een kostbare aangelegenheid is en ook nog eens heel veel tijd in beslag neemt.

Gelukkig worden steeds meer gemeenten aangesloten op glasvezel, waardoor de kans groter wordt dat ook jij (binnenkort) glasvezel internet thuis kunt krijgen. Maar helaas zal het nog wel even duren voordat het grootste deel van Nederland voorzien is van supersnel glasvezel.

Wat is glasvezel?

Glasvezel bestaat uit een flinterdunne draad gemaakt van een speciaal soort glas. Deze draad wordt onder de grond getrokken, helemaal tot in je woning. Dit noemen ze ook wel fiber to the home (FTTH). Met glasvezel internet kan je snelheden tot wel 750 Mb/s behalen.

Voordelen glasvezel

Glasvezel, het ‘netwerk voor de toekomst’, is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens razendsnel. Data wordt met bijna de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen gestuurd. Zowel van- en naar je woning. Daarom is het grootste voordeel van glasvezel internet dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Dat betekent dat je moeiteloos tegelijkertijd kunt internetten, online gamen, streamen en bijvoorbeeld je leukste foto’s uploaden op Facebook.

Een ander voordeel van glasvezel is dat je een eigen glasvezel aansluiting hebt in je woning. Je hoeft je internetverbinding niet te delen met je buren en dat voorkomt vertraging of storingen. Dit zorgt ervoor dat je met glasvezel de beloofde snelheid daadwerkelijk geleverd krijgt.

Glasvezel check

Mocht glasvezel al op jouw adres beschikbaar zijn, dan raden we je zeker aan om hiervoor te kiezen. De prijs voor glasvezel internet is tegenwoordig vergelijkbaar met die van kabel internet. Benieuwd naar glasvezel op jouw adres? Doe dan meteen de glasvezel check.

type internetverbinding

Kabel internet

Naast glasvezel, kun je met kabel internet ook heel snel internetten. Dat komt omdat het grootste gedeelte van de kabel verbinding bestaat uit glasvezel. Met kabel internet kun je snelheden tot wel 400 Mb/s behalen. Bovendien is kabel internet op heel veel plekken in Nederland beschikbaar.

Wat is kabel internet?

Het bijzondere van kabel internet is dat zowel het televisiesignaal als het internetsignaal via dezelfde kabel naar je huis wordt gestuurd. Wanneer je kiest voor kabel internet, krijg je ook meteen televisie geleverd. Televisie neem je dus verplicht af omdat het via dezelfde kabel geleverd wordt.

Ondanks dat beide signalen over dezelfde kabel geleverd worden, treedt er geen snelheidsverlies op. Daarbij is de afstand tot de wijkcentrale niet van invloed op je snelheid. De snelheid die bij je abonnement hoort behaal je daadwerkelijk via de kabel.

Ziggo

Er is maar één provider die landelijk kabel aanbiedt, en dat is Ziggo. Naast Ziggo zijn er nog een paar kleine providers zoals Caiway, die regionaal kabel internet aanbieden.

Omdat er eigenlijk maar één grote provider is, en je perse televisie moet kiezen, is de keuzevrijheid in kabelaanbieders beperkt. Dat neemt niet weg dat kabel internet erg stabiel en betrouwbaar is en een goede keuze voor een snelle internetverbinding. In de nabije toekomst zullen er mogelijk meer aanbieders van kabel internet op de markt komen.

 

(A)DSL internet

Dan is er tot slot nog (A)DSL internet. Dit is het oudste type verbinding en bijna overal in Nederland beschikbaar. (A)DSL, en de snellere variant VDSL, vallen samen onder de noemer: DSL. Met DSL internet wordt internet overgebracht door middel van stroomsignalen via de telefoonlijn bij je thuis. Voor een goede DSL verbinding is de afstand tot de wijkcentrale, in tegenstelling tot kabel en glasvezel, heel belangrijk.

Hoe verder je van de wijkcentrale af woont, hoe meer ‘ruis’ er optreedt en des te lager de snelheid wordt. Daarnaast heeft ook het kijken van interactieve televisie bij DSL invloed op je internetsnelheid. We adviseren met (A)DSL daarom een hogere internetsnelheid te kiezen wanneer je graag televisie bij je abonnement wilt. Wil je ADSL vergelijken en weet je niet welke snelheid je het beste kunt kiezen? Gebruik dan de keuzehulp. Daarmee maken we een goede inschatting aan de hand van je internetgebruik.

Goedkoop (A)DSL

Het grote voordeel van DSL internet is dat het goedkoop is en vrijwel alle providers dit type internet aanbieden. Daardoor heb je flink wat keuze en hanteren internet providers vaak lage prijzen of kortingen.

Welk typen internet zijn beschikbaar op mijn adres?

Wanneer je gaat internet vergelijken laten we je met behulp van de postcodecheck meteen zien welke typen internetverbinding beschikbaar zijn op jouw adres. Zo zie je in één oogopslag welke typen internet op jouw adres geleverd worden en kun je details van de internet abonnementen bekijken.