Het Europese beleid voor de uitvoering van netneutraliteit zal naar verwachting worden aangepast op 30 april 2016. Daarbij is bekend gemaakt dat de roamingkosten voor mobiel dataverkeer afgeschaft zullen worden in 2017.

Hoe de roamingkosten gaan veranderen binnen de EU

Roamingkosten zijn de kosten die je betaald voor het gebruik van het mobiele netwerk als je in het buitenland bent en geen toegang hebt tot het netwerk van je eigen provider zoals Vodafone, KPN en T-Mobile. Denk hierbij aan de kosten voor bellen, SMS'jes en mobiel internet. De roamingkosten zijn de laatste jaren al flink aan het dalen en zullen uiteindelijk geheel afgeschaft worden binnen 28 EU-lidstaten. Het is de bedoeling dat consumenten dezelfde tarieven in het buitenland gaan betalen als in hun eigen land. Momenteel kunnen consumenten nog gebruik maken van de buitenland voordeelbundels die bij verschillende providers in Nederland te verkrijgen zijn. Hierbij wordt een vast bedrag bepaald met een daarbij geleverde hoeveelheid belminuten, SMS’jes en MB’s.

De Europese raad wilde dat de roamingkosten werden afgeschaft vanaf 2018, dit was voor het Europese parlement echter te veel gevraagd. Na een halve dag onderhandelen werd besloten dat de roamingkosten vanaf 15 juni 2017 afgeschaft zullen worden. Daarbij zal in 2016 al een wijziging worden ingevoerd met betrekking tot het retailplafond voor roaming. Het is de bedoeling dat de roamingkosten in eerste instantie uit de databundel van de consument gehaald wordt tot een bepaalde hoeveelheid.

Roamingkosten

Na het bereiken van de nog te bepalen limiet, voor het gebruik van de eigen databundel in het buitenland, zullen de providers een tariefopslag mogen berekenen van € 0,05 per belminuut, € 0,02 per verstuurde SMS en € 0,05 per gebruikte MB. Dit zullen de meerkosten worden op de binnenlandse tarieven. Het verschil tussen bellen en gebeld worden zal verdwijnen. In het kort komt dit neer op gratis gebeld worden met daarbij de € 0,05 per minuut dat het gesprek duurt. Het huidige Roam-Like-At-Home zal hierdoor vervangen worden zodat de consument een deel van het verbruik uit eigen bundel kan halen. Het blijft voor providers echter wel verplicht om de tarieven te vermelden en de grens van € 50,- exclusief btw aan roamingkosten te hanteren. Roam-Like-At-Home wilt zeggen dat je roamingkosten betaald zoals je dat in je eigen land gewend zou zijn.

Om de providers in bescherming te nemen, zodat de consumenten geen misbruik kunnen maken van een simkaart uit goedkopere landen, zal een limiet tegen excessief roaming verbruik ingesteld worden en een tariefarbitrage in het leven geroepen worden. De tariefarbitrage zal als het ware controleren of de tarieven wel gerechtvaardigd zijn.

Overeenkomst binnen beleid netneutraliteit EU-lidstaten

In Nederland hanteren de autoriteiten een strenge netneutraliteit, dit houdt in dat providers hun klanten geen toegang tot bepaalde inhoud of andere applicaties op het internet mogen weigeren. Daarbij mogen providers geen andere tarieven hanteren voor bepaalde toepassingen en diensten zoals Skype of online TV kijken. Dit komt doordat de consument anders gestuurd zou worden in het kiezen voor bepaalde providers. In essentie staat netneutraliteit voor het verspreiden en open houden van informatie op het internet en de vrije keuze van de consument om deze in te zien en te gebruiken zonder dat deze daarin gestuurd worden.

Vodafone is een voorbeeld van het niet hanteren van de netneutraliteit, hoewel dit gunstig was voor hun klanten, was het niet in lijn met de wetgeving. De provider bood een app aan waarmee de betaalzender HBO bekeken kon worden. Bij het streamen van deze data werden geen kosten gerekend, dit is dus in strijd met de netneutraliteit. De klanten van Vodafone werden beïnvloed doordat de datakosten niet in rekening werden gebracht, de provider stuurde de klant als het ware richting een bepaalde dienst.

“De Europese netneutraliteit regelementen zijn de sterkste in de hele wereld”

Binnen de EU-lidstaten is eindelijk een voorlopig akkoord bereikt over de netneutraliteit. Deze vorm zal niet zo streng zijn als die van Nederland, echter is het een stap in de goede richting van de EU om hier strenger bij op te treden indien nodig. De nieuwe Europese netneutraliteit stelt dat providers geen internet toegang mogen weigeren aan hun betalende klanten. Daarbij zal wel de toegang tot bepaalde illegale websites of content geweigerd mogen worden. Het blijft voor providers verboden om bepaalde diensten voor te trekken, zoals een snellere bandbreedte beschikbaar stellen ter betaling voor bepaalde diensten zoals Netflix. Dit zou namelijk andere streaming diensten benadelen en zouden de klanten dus gestuurd kunnen worden in de richting van Netflix.

De nieuwe regels betreffende de netneutraliteit zullen van kracht zijn vanaf het moment dat deze gepubliceerd worden, dit is te verwachten rond 30 april 2016. Het akkoord is nu al wel gesloten, echter zal het opstellen van een officieel document enige tijd kosten, daarbij moet het vertaald worden in 28 verschillende talen. Zodra dit gebeurt is zal het document de kracht van wet krijgen.

Nederland keurt Europese netneutraliteit af

Ondanks dat het Europese parlement beweerd dat de netneutraliteit de strengste in de wereld zal zijn, zal minister Kamp van Economische Zaken bij een volgende bijeenkomst tegen het voorstel stemmen. Het is echter niet te verwachten dat het tegenstemmen veel verschil zal maken, naar verwachting stemt een meerderheid van de Europese landen voor het voorstel.

Een van de redenen dat Nederland het niet eens is met het voorstel komt door de mate waarop providers hun diensten aan kunnen bieden zonder daar bijvoorbeeld dataverbruik voor te verrekenen. In Nederland kreeg Vodafone nog een boete voor het niet in rekening brengen van Data bij een televisie kijk app. Echter zal dit met de nieuwe netneutraliteit wel mogelijk worden en dat is in strijd met de Nederlandse wet.