De Autoriteit Consument & Markt komt opnieuw met een oordeel over het aanbieden van datavrije muziek bundels door T-Mobile, nadat de rechter in april heeft geoordeeld dat T-Mobile niet in strijd met de wet handelt. Er was geen sprake van schending van de ‘netneutraliteit’ volgens de rechter. Het ACM, dat zelf aanvankelijk oordeelde dat T-Mobile in strijd met de Nederlandse wet handelde, komt nu met een andere conclusie: T-Mobile mag inderdaad doorgaan met het aanbieden van deze bundels en handelt daarmee niet in strijd met de regels.

In de rechterlijke uitspraak van afgelopen april over de kwestie rondom T-Mobile, oordeelde de rechter dat de provider de netneutraliteit niet schendt met het aanbieden van datavrije muziek - omdat Europese regelgeving van toepassing is, die dit begrip soepeler uitlegt dan de Nederlandse wet en waarin ‘zero rating’ niet verboden is.

De kwestie rondom T-Mobile’s datavrije muziek bundels

Wat was er aan de hand? T-Mobile biedt als enige speler binnen de telecom markt datavrije muziek bundels aan, aan haar klanten. Klanten van T-Mobile kunnen zo kosteloos en ongelimiteerd muziek luisteren via de aangesloten muziekstreamingdiensten bij T-Mobile, ook wel 'zero rating' genoemd.

Deze service van T-Mobile lag vervolgens onder vuur omdat het een schending zou zijn van de netneutraliteit - die besloten ligt in Europese en Nederlandse regelgeving - volgens onder andere Bits of Freedom, de stichting die opkomt voor internetvrijheid en de ACM. Ook zou het prijsdiscriminatie in de hand werken.

Het begrip netneutraliteit

Er is sprake van netneutraliteit wanneer internetaanbieders de consument vrije toegang bieden tot het internet, door geen keuzebeperking op te leggen door de toegang tot bepaalde internetdiensten en apps te beperken. Dit geldt ongeacht of consumenten via hun mobiele telefoon of ander apparaat het internet willen betreden.

Prijsdiscriminatie

Prijsdiscriminatie ontstaat wanneer een aanbieder dataverkeer van een bepaalde dienst niet in rekening brengt en daarmee oneerlijke concurrentie in de hand speelt ten opzichte van andere partijen binnen dezelfde markt die deze dienst ook aanbieden, maar die daarvoor wél kosten in rekening brengen.

Is er sprake van willekeur van T-Mobile?

Achterliggende kritiek op de handelswijze van T-Mobile was dat aan internetaanbieders geen rol is weggelegd als poortwachter, waarin zij beslissen van welke diensten de internetter gebruikt maakt. Dit zou namelijk leiden tot een beperking van de keuzevrijheid voor consumenten, maar ook tot voorkeursbehandeling en oneerlijke concurrentie.

Wat is legaal?

De netneutraliteit werd in twijfel getrokken doordat T-Mobile zelf beslist welke muziekstreamingsdiensten ‘legaal’ zijn en zou zich daarmee op glad ijs bevinden. Alleen legale muziekstreamingsdiensten komen namelijk op de lijst, maar wat is nu precies legaal?

Niet alle streamingdiensten doen mee

T-Mobile laat ruimte aan klanten en aanbieders om suggesties te doen welke muziekstreamingsdiensten zij graag in het aanbod terugzien.

Maar dit keuzebeleid van T-Mobile zou gevolgen hebben voor kleine- en grote muziekstreamingsdiensten. De diensten van grote muziek aanbieders kunnen namelijk goedkoper of gratis worden aangeboden via T-Mobile, waardoor kleine- en nieuwe innovatie muziek aanbieders minder kans maken ook te kunnen doorgroeien op de markt.

Conclusies vervolgonderzoek ACM

De ACM is nu teruggekomen op haar eerdere oordeel en heeft besloten T-Mobile niet opnieuw voor de rechter te dagen en ziet daarom van verdere rechtsgang af.

Volgens het ACM is datavrije muziek wel toegestaan op grond van de Europese richtlijn, is het aanbod van T-Mobile beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en beperkt daarom de keuzemogelijkheden voor de consument niet.

Bits of Freedom is het echter niet eens met de conclusies van het ACM en heeft aangegeven het besluit te zullen gaan aanvechten.