De afgelopen jaren konden mobiele providers hoge kosten in rekening brengen voor data verbruik in het buitenland. Dit jaar gaat dat binnen Europese landen echter veranderen.

Vanaf 15 juni dit jaar gaan nieuwe Europese regels van kracht waardoor consumenten in het buitenland kunnen roamen met data alsof ze thuis zijn. Dit houdt in dat belminuten, data en sms-en eerst uit de eigen databundel gebruikt worden. Zolang consumenten binnen de bundel blijven worden er geen extra kosten in rekening gebracht door de providers.

Vodafone biedt eerder roam like at home aan

De regels vanuit de EU moeten vanaf 15 juni van kracht zijn. Sommige providers zien echter kans om roam like at home eerder aan te bieden dan wettelijk hoeft. Mobiele provider Vodafone is hier een voorbeeld van. De telecomprovider geeft aan dat zowel bestaande als nieuwe klanten vanaf 1 juni gebruik kunnen maken van roam like at home.

Voor een grote provider zoals Vodafone is dit eenvoudiger en goedkoper te realiseren dan andere (virtuele) providers. Vodafone heeft namelijk een groot Europees netwerk waar klanten mee kunnen verbinden wanneer zij in het buitenland zijn. Zo houdt Vodafone de klanten binnen het eigen netwerk en liggen de kosten lager dan als een Vodafone klant met een andere buitenlandse provider verbind voor roaming.

Voorwaarden van roam like at home

De nieuwe regelgeving voor roamingkosten binnen de EU staat bekend als 'roam like at home'. Aan deze voor de consument voordelige regelgeving, zijn wel een aantal voorwaarden van toepassing. Dit zijn overigens geen bijzondere of verrassende dingen.

Roam like at home stelt dat de persoon het dataverbruik in eerste instantie uit eigen databundel mag verbruiken, net alsof hij of zij in eigen land data verbruikt. De verbruiker mag roam like at home blijven gebruiken zolang deze meer tijd spendeert in het thuisland dan in een ander EU land. Dit om te voorkomen dat men in het buitenland een goedkoper abonnement neemt en 'roam like at home' misbruikt in eigen land.

Voor alle voorwaarden van 'roam like at home' en de laatste updates kan men terecht op de roamingkosten binnen Europa pagina van simonlyactie.com. Op deze website kan men tevens goedkope sim only abonnementen voor binnen Europa vergelijken.