Onlangs introduceerde T-Mobile zijn onbeperkt mobiel internet abonnementen voor sim only. Hierbij wordt onbeperkt data binnen Nederland aangeboden en 10 GB in de EU per maand. Bij de 10 GB per maand gaat de mobiele provider wellicht de fout in bij het duurste abonnement.T-Mobile geeft bij het unlimited abonnement van 35 euro per maand een 10 GB bundel om te verbruiken binnen de EU die zich maandelijks ververst. Bij het 60 euro per maand abonnement blijft deze bundel hetzelfde en dat is mogelijk in strijd met het minimum aantal data dat van de EU aangeboden moet worden vanaf 15 juni.

T-Mobile biedt mogelijk te weinig MB binnen Europa

In principe is de vuistregel voor roaming als volgt: "Men mag de hele databundel binnen Europa gebruiken". Echter is een uitzondering specifiek voor unlimited abonnementen of abonnementen met zeer goedkope en grote databundels. Voor consumenten met een onbeperkt internet, bellen en sms-en abonnement, zoals dat van T-Mobile, geldt dat de provider een minimum aantal MB moet aanbieden bij roaming binnen Europa. Om te berekenen op hoeveel data men minimaal recht heeft kunnen de volgende waardes gebruikt worden:
  • Hoeveelheid GB van de binnenland bundel
  • 2x (prijs van het abonnement excl. BTW) / 7.7 = het minimum aantal GB waar een consument recht op heeft bij roamen binnen de EU
Bij T-Mobile is de eerste waarde onbeperkt. Als we de bovenstaande rekensom uitvoeren op het duurste unlimited abonnement dan komen we op het volgende uit:2x (60 / 1.21 = 49.59) / 7.7 = 12.88 GBWie uitgaat van 60 euro abonnementskosten, concludeert dat T-Mobile 2.88 GB te weinig roaming biedt binnen Europa om aan de wetgeving te voldoen. In het geval van het Unlimited Go EU & VS abonnement moeten we de berekening echter anders hanteren. Hieronder licht T-Mobile dat toe.

Standpunt T-Mobile

Providers.nl heeft T-Mobile om een reactie gevraagd. Perswoordvoerdster Femina Dolfsma: "T-Mobile voldoet zeker aan de nieuwe regels binnen de roamingwetgeving. Deze regulering gaat namelijk uit van het binnenlandstarief. In de berekening moet dus ook het bedrag worden meegenomen, dat voor het gebruik van de dienst in Nederland betaald wordt en niet de all-in prijs van 60 euro waar ook het gebruik van de dienst in de USA in zit. Vanaf 13 juni voert T-Mobile alle wijzigingen door, om aan de nieuwe roaming regelgeving te voldoen. Klanten hoeven zelf niets aan te passen. Deze maand komt meer informatie op onze website over de veranderingen die plaatsvinden door de nieuwe regelgeving."Consumenten kunnen via de volgende tool zelf berekenen op hoeveel data zij recht hebben bij roaming binnen Europa.

Tele2 houdt zich aan de nieuwe regels bij onbeperkte sim only

Prijsvechter Tele2 heeft ook een Unlimited abonnement en volgens Providers.nl voldoet deze aan de nieuwe Europese regels voor het minimum aantal data dat een consument krijgt bij roaming. Dit komt vooral doordat Tele2 zeer goedkope abonnementen aanbiedt. Bij de 10 GB bundel zou men verwachten dat er binnen Europa ook 10 GB verbruikt mag worden, echter is dit niet het geval. Tele2 hanteert hier een bundel van 6GB, dat is zelfs 1,3GB meer dan minimaal vereist is.Bij het onbeperkt internet abonnement zou Tele2 minimaal 5,4 GB moeten aanbieden volgens de nieuwe regels. Ook hier biedt de mobiele provider meer dan minimaal vereist en wordt een bundel van 6 GB aangeboden.Voor consumenten is het raadzaam om sim only acties in de gaten te houden en met name de voorwaarden voor roaming in Europa. Zo kan het ook voorkomen dat een consument die in Nederland een abonnement heeft met weinig data en daar meer voor betaald dan de Europese tarieven. In dit geval geldt de regel dat de binnenland bundel binnen Europa gebruikt mag worden, zo lopen consumenten dus data bij roaming binnen Europa mis. Anderzijds is het raadzaam om te controleren of providers, zoals T-Mobile, zich wel goed aan de regels houden bij onbeperkte abonnementen.