Wanneer je gaat internet vergelijken, heb je de keuze tussen verschillende abonnementen. Zo kun je kiezen tussen alleen internet, internet en tv of een alles in 1 pakket. Bel je nooit meer via de vaste telefoon? Dan heb je geen alles in 1 pakket nodig. Wil je nog wel bereikbaar zijn op een vast nummer? Kies dan voor een alles in 1 pakket.

Het kiezen van de internet snelheid

Het belangrijkste van je internet abonnement is je internetsnelheid. Dit bepaalt namelijk hoe snel je internet verbinding is, en bepaalt ook voor een groot deel de prijs die je per maand moet betalen. We hebben hieronder een opsomming gemaakt welke snelheid je ongeveer nodig hebt bij een bepaald verbruik:

  • 20 MB/s: een beetje op internet surfen, nieuws lezen en e-mails versturen
  • 50 Mb/s – 100 Mb/s: Netflix kijken en veel internetten
  • 100 Mb/s + : Veel internetten, streamen en online gamen met het hele huishouden

Naast de internetsnelheid die je kiest, is het type internetverbinding ook van invloed op je internet abonnement. Tijdens het internet vergelijken heb je de keuze uit drie typen verbindingen. Je kan kiezen tussen (A)DSL, kabel en glasvezel internet, afhankelijk van de beschikbaarheid op jouw adres.

(A)DSL internet is het goedkoopste, maar daarmee haal je ook de laagste snelheden (tot maximaal 100 Mb/s) en treed er snelheidsverlies op, iets om rekening mee te houden. Kabel internet is sneller en stabieler dan (A)DSL. Ziggo is landelijk de enige internet provider die kabel internet levert. Met glasvezel internet daarnaast kun je de hoogste snelheden halen (tot wel 500 Mb/s en op sommige plekken zelf 750 Mb/s). De afgelopen jaren is de prijs voor glasvezel internet enorm gedaald, waardoor de prijs voor kabel internet en glasvezel internet dichter bij elkaar liggen, maar nog steeds is het niet de voordeligst optie.

Een tv-pakket kiezen

Naast internet kun je ook een tv-pakket kiezen (en eventueel vaste telefonie). Bij een tv-pakket zitten altijd de meest bekeken zenders inbegrepen. Maar kijk je ook graag naar andere zenders waaronder sportkanalen als FOX Sports of Ziggo Sport, of wil je een apart kinder tv-pakket? Dan is het aan te raden om te kijken bij welke providers zo'n extra zenderpakket het voordeligst is.

Naast een tv-pakket kun je ook nog kiezen voor vaste telefonie. Dit kan bij iedere provider. Voor vaste telefonie betaal je vaak 1 á 2 euro per maand extra. Bij een enkele porivder krijg je vaste telefonie er gratis bij. Gemiddeld bel je voor ongeveer € 0,10 cent per minuut naar vaste en/of mobiele nummers. Bel je nog heel veel via de vaste telefoon, dan kun je kiezen voor een onbeperkte bundel.