KPN is sinds 31 oktober 2016 gestart met het aanbieden van VoLTE. Bellen van VoLTE zal uit de belbundel van de consument gaan. VoLTE zal in de toekomst het reguliere bellen overnemen.

VoLTE biedt veel voordelen over het reguliere bellen

VoLTE is een techniek voor bellen over het internet, deze techniek zal het kwaliteit van bellen verbeteren. VoLTE staat voor Voice over LTE, dit is dus bellen over 4G. Momenteel bel je nog over een 3G verbinding via je eigen provider en over enkele maanden zal dit over het 4G netwerk zijn. De kwaliteit van 4G bellen is veel hoger dan dat van bellen over 3G, om een idee van het kwaliteitsverschil te krijgen kan je nu al via Whatsapp over internet bellen. De kwaliteit hiervan is vergelijkbaar met VoLTE. Een ander punt waardoor VoLTE beter is, is dat de verbindingstijd van het gesprek veel korter zal zijn. Voordat de telefoon ‘over’ gaat via het reguliere bellen duurt het 6 á 7 seconden. Met VoLTE zal de verbinding binnen 1 á 2 seconden tot stand komen.

Tele2 en KPN zijn gestart met VoLTE

VoLTE maakt de kwaliteit van bellen veel beter, maar waarom is VoLTE nog niet overal beschikbaar? Voor VoLTE moeten providers hun systemen anders inrichten, nu bel je een mobiel nummer en die verbind je met een simkaart. Met VoLTE kan je een mobiel nummer bellen maar ook een gebruikersnaam. VoLTE werkt via IP waardoor je dus feitelijk belt naar een IP adres.

De netwerkbeheerders die een eigen 4G netwerk hebben zijn bezig met het implementeren van VoLTE. Momenteel bieden Tele2 en KPN een open VoLTE programma waar je met een geschikte telefoon aan mee kan doen, Vodafone is bezig met een beta test waarbij klanten kunnen meedoen. T-Mobile heeft nog niks specifiek bekend gemaakt behalve dat de provider in 2016 zal starten met VoLTE.

Nog niet beschikbaar voor iedereen

VoLTE zal in de toekomst het reguliere bellen vervangen, momenteel zit er een overgang in omdat er nog volop gebruik gemaakt wordt van het 2G en 3G netwerk. Providers zullen eerst voor hun eigen klanten VoLTE moeten aansluiten, nadat elke provider dit gedaan heeft moeten providers ervoor zorgen dat consumenten ook naar andere providers met VoLTE kunnen bellen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid pas in 2017 mogelijk zijn.