Internetprovider KPN zal via zijn Wholesale afdeling het VDSL aanbod verhogen van 50/5 Mbit/s naar 50/10 Mbit/s voor virtuele providers. KPN verwacht de snelheidsverhoging in april door te voeren.

De VDSL diensten die virtuele providers zoals Tele2 en Online afnemen bij KPN, worden geleverd vanuit de straatkasten die minder dan 1,5 KM van de wijkcentrale staan. De geleverde internet dienst, ook wel VDSL internet genoemd, maakt het mogelijk om hoge internetsnelheden tot wel 200 Mbit/s te behalen via de telefoonlijn.

Verschil in de VULA/WBA diensten van KPN

KPN biedt virtuele providers verschillende VULA/WBA (breedband internet) diensten aan op hun kopernetwerk. Zo zijn er Premium, Lite en Best Effort pakketten beschikbaar. Voor de 50 Mbit/s premium en Lite pakketten geldt dat de uploadsnelheid al verhoogd is naar 10 Mbit/s. Een bestand uploaden via de VDSL verbinding is daardoor mogelijk met een snelheid van 1,25 MB/s, afhankelijk van de kwaliteit van de koperkabel. Het best effort pakket zal pas op 13 april 2016 de verhoogde uploadsnelheid krijgen.

“Snel internet is een absolute voorwaarde voor consumenten en maakt hoogwaardige dienstverlening mogelijk.”

Prioriteiten op het netwerk

De verschillende pakketten biedt KPN niet voor niets aan, 50/10 Mbit/s Premium en Lite krijgen een hogere prioriteit op het netwerk wanneer het dataverkeer toeneemt. Consumenten die bij een virtuele provider een pakket afnemen met een Best Effort Pakket kunnen tijdens piekmomenten in theorie dus een langzamere DSL snelheid ervaren.

Hogere uploadsnelheid voor Tele2 en Online

Momenteel kunnen consumenten VDSL pakketten afnemen bij virtuele providers, zoals Tele2 en Online. Een virtuele provider is een aanbieder die gebruik maakt van een netwerk dat hij niet in eigen beheer heeft en die de diensten via dat betreffende netwerk aanbiedt. In dit geval maken Tele2 en Online gebruik van het KPN netwerk en dat betekent dat ze profiteren van de investeringen in de VDSL vectoring techniek.

Voor consumenten met een 50/5 Mbit/s pakket bij Tele2 en Online is de verwachting dan ook dat de uploadsnelheid verdubbeld wordt. Een woordvoerder van Tele2 laat weten dat het aannemelijk is dat de snelheid verhoogd wordt als KPN dit in april doorvoert, al is dit nog niet met zekerheid te stellen.