KPN-klanten met een abonnement op de Eredivisie-kanalen van Fox Sports betalen straks bijna 60 procent minder voor hun pakket. Deze forse prijsverlaging is te wijden aan de recente onderhandelingen tussen KPN en Fox Sports. KPN had na de onderhandelingen het recht om zelf de prijs te bepalen.

Forse prijsverlaging

Voetballiefhebbers die klant zijn van KPN en dochtermerken Telfort en XS4All betalen voortaan voor de Eredivisie-kanalen slechts 7,50 per maand, in plaats van 17,50. Ze kunnen dan drie kanalen bekijken waarop live de voetbalwedstrijden uit de hoogste competitie van het Nederlandse mannenvoetbal te zien zijn. Ook het pakket met het kanaal voor internationale sportwedstrijden en de Eredivisie is goedkoper geworden. KPN-klanten betalen hier nu 15 euro per maand voor, in plaats van 25 euro.

Klanten die hun vaste en mobiele diensten afnemen bij KPN via het pakket KPN Compleet, bekijken de sportkanalen gratis. Zij hebben de keuze uit vier kosteloze zenderpakketten, waar Fox Sports Eredivisie er een van is.

Tarieven bij andere providers

In de komende weken zullen meer aanbieders met een nieuwe overeenkomst voor Fox Sports een prijsverlaging aankondigen. Zo heeft ook Stichting Kabel Veendam (SKV) aangekondigd dat de prijs van Fox Sports-abonnementen flink zal worden verlaagd. De verwachting is dat de nieuwe prijs rond hetzelfde prijsniveau als dat van KPN zal liggen.

Concurrenten van KPN weten dat de kans bestaat dat voetballiefhebbers een overstap naar KPN maken door de aantrekkelijke prijzen. Zodra een overstap voor tv-diensten is gemaakt, wordt er vaak ook gekozen voor de afname van internetdiensten van de nieuwe provider. Op deze vorm van dienstverlening wordt juist door de aanbieders winst gemaakt.

Toch is er voor de meeste providers geen reden tot paniek en drastische prijswijzigingen. Uit onderzoek van de Telegraaf onder 1800 Nederlanders blijkt dat tweederde van de ondervraagden niet voor een goedkoper FOX Sports-abonnement een aanbieder de rug zal toekeren. Achttien procent van de ondervraagden zit bij een andere aanbieder dan KPN en baalt dat het FOX Sports Eredivisie-abonnement bij KPN goedkoper is dan bij de eigen aanbieder. Negen procent geeft aan een abonnement te overwegen door de goedkopere prijs.