Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur wil kopers van prepaid-simkaarten verplichten zich te legitimeren. Om de veiligheid in Nederland te vergroten, wil de minister een verbod op de verkoop van anonieme simkaarten instellen. Criminelen kunnen namelijk via een simkaart zonder registratie met elkaar communiceren zonder te worden getraceerd. In verschillende EU-landen, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, staat een verbod op de anonieme prepaidkaart al in de planning voor eind dit jaar en volgend jaar.

Verbod bij buurlanden al ingesteld

Bij het aanschaffen van een telefoonabonnement is legitimatie altijd verplicht geweest, Anonieme simkaarten zijn echter altijd van het prepaidtype. Daar wil minister Van der Steur verandering in brengen. In een interview met de NOS meldt de minister dat Nederland niet wil achterblijven op buurlanden die dit verbod al gaan invoeren. Nederlandse anonieme kaarten kunnen anders in Duitsland en België worden verkocht. Duitsland verbiedt de anonieme kaarten vanaf de zomer van volgend jaar. In België gebeurt dat waarschijnlijk eind dit jaar. Daar moeten bezitters hun anonieme simkaart in de maanden na het verbod op naam laten zetten. Doen zij dit niet, dan wordt de simkaart afgesloten. In een artikel van vorige maand schreef Providers.nl al over het besluit om de anonieme simkaart af te schaffen en zette de maatregelen in verschillende Europese landen uiteen.

Gebruik voor criminele activiteiten

Van der Steur noemt geen cijfers, maar geeft te kennen dat criminelen anonieme prepaidkaarten voor communicatie gebruiken. "Wat we nu zien is dat criminelen, en ik sluit niet uit ook terroristen, gebruikmaken van de anonieme prepaidkaart die moeilijk te traceren zijn en die het dus voor hen mogelijk maakt om, zonder dat je daar snel achter kunt komen, telefoongesprekken te kunnen voeren die we niet kunnen traceren." De argumenten dat journalisten of mensen in andere beroepsgroepen nu niet meer legitiem gebruik kunnen maken van anonieme kaarten weerlegt Van der Steur. Hij noemt de bezwaren ‘zeer beperkt’.

Het is nog onbekend wanneer de minister het voorstel zal voorleggen aan andere leden van het kabinet en de Tweede Kamer. Ook is het nog niet bekend of het verbieden van de anonieme simkaart zal leiden tot meer succes in de opsporing van criminelen en terroristen.