Over het eerste kwartaal van boekjaar 2016/2017 behaalde Vodafone Nederland een vlakke omzet (-2.2%) ten opzichte van vorig jaar. In Q1 van 2016 kwam de omzet uit op 426 miljoen euro, waar een jaar eerder deze nog 428 miljoen euro bedroeg.

Vorige week vrijdag bracht Vodafone de resultaten over het tweede kwartaal van 2016 naar buiten. Omdat het Britse bedrijf volgens het boekjaar 2016/2017 rapporteert (april 2016 tot en met mei 2017), is dit voor Vodafone Q1. De gehele organisatie, waaronder Vodafone Nederland, zag de omzet dalen. Wereldwijd werd een operationele omzet van 12,4 miljard euro behaald. In Nederland bedroeg de omzet 425,9 miljoen euro.


Concurrentie en lagere roaming inkomsten

Volgens Vodafone is deze daling een gevolg van concurrerende marktomstandigheden en de lagere roaming inkomsten. Het lijkt erop dat de providers nu de gevolgen merken van de nieuwe roaming regels binnen de EU. De daling van de inkomsten uit mobiele diensten werd door Vodafone opgevangen door een stijging in de omzet uit de vaste telecomdiensten, zowel op de particuliere- als zakelijke markt.

Het totale klantenbestand van Vodafone is in het laatste kwartaal met 2,7%afgenomen. Het aantal mobiele aansluitingen bedraagt op dit moment circa 5 miljoen. Het grootste deel (3,84 miljoen) zijn postpaid klanten en daarnaast heeft het bedrijf 1,2 miljoen prepaid klanten. In Q1 daalden echter beide aantallen. Het aantal postpaid abonnees nam minder af (1,2%), dan het aantal prepaid klanten. Deze groep daalde met 7,5%.

Positieve cijfers in dataverbruik

In het dataverbruik zag Vodafone een positieve verandering. Het totale dataverbruik steeg dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 32,2%, waardoor het totale verbruik van dit kwartaal uitkwam op 9,6 TB. Drie jaar geleden hadden de gebruikers nog genoeg aan 2,06 TB per kwartaal. Deze stijging is waarschijnlijk teweeg gebracht doordat het bedrijf begin dit jaar zijn databundels had aangepast. Consumenten betalen steeds minder voor data en profiteren van snellere netwerken. Daarnaast was het ook te danken aan de twee miljoen 4G en 4G+ klanten van het telecombedrijf (+0.5 miljoen). Het dataverbruik neemt bij elke netwerkbeheerder toe, dit komt omdat alle netwerkbeheerders grotere bundels gaan aanbieden. Daarnaast is het verwacht dat de netwerkbeheerders de maximale downloadsnelheid gaan verhogen in 2016. Het is verwacht dat de maximale downloadsnelheid eind 2016 ongeveer 300 Mbit/s zal zijn.