Voor klanten van Youfone en Simpel was het een vervelende verrassing: er werden roamingkosten in rekening gebracht terwijl roaming buiten Europa uitstond. Zijn dit soort problemen tekenend voor de goedkope en kleinere mobiele providers of was dit een eenmalige foutje?

Wat is er gebeurd met de roamingkosten van Youfone en Simpel?

Roamingkosten zijn de tarieven die je betaalt voor het dataverbruik en bellen/smsen buiten Nederland. Klanten van Youfone en Simpel werden kosten in rekening gebracht voor dataroaming, zelfs als ze dit hadden uitgeschakeld. Sinds 2017 kun je in Europa je data uit je eigen bundel gewoon gebruiken tegen dezelfde tarieven als in Nederland. De problemen met onverwachte roamingkosten waren alleen buiten Europa.

Een woordvoerder van Youfone legde uit dat sommige telefoons alsnog verbinding met een netwerk proberen te maken. Bij Simpel is de verklaring dat actieve internetsessies actief blijven, ook na het uitschakelen van de dataroaming. Youfone is bezig om dataroaming buiten Europa uit te schakelen en de getroffen klanten krijgen in sommige gevallen een vergoeding aangeboden. Bij Simpel is het vanaf heden al mogelijk om de actieve internetsessies volledig uit te schakelen.

Mobiele providers vergelijken

Wij raden altijd aan om mobiele providers te vergelijken en na te gaan wat jij belangrijk vindt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je een mobiel abonnement wat bij jou past. Je kunt bij ons gemakkelijk en onafhankelijk alle sim only vergelijken. Met de filters kun jij aangeven waar je naar op zoek bent, het goedkoopste resultaat komt meteen bovenaan in de vergelijker!

Verschil premium en prijsvechters

De vraag is of de fout van prijsvechters Youfone en Simpel ook kan gebeuren bij de beste mobiele provider. Want wat is het verschil tussen de premium providers en de prijsvechters eigenlijk? Een belangrijk verschil is de prijs. Het grote voordeel van prijsvechters is de goedkope abonnementen die ze aanbieden. In de meeste gevallen krijg je dan wel simpelere abonnementen met een beperkt aantal extra's.

De service van premium providers is over het algemeen uitgebreider. Premium providers blokkeren bijvoorbeeld automatisch dataverbruik buiten Europa, waardoor je niet zomaar extra kosten maakt. Daarnaast zijn de kleinere providers in het buitenland vaak volledig afhankelijk van de grotere providers. Het voordeel van de premium providers is dat zij of zelf een netwerk in het buitenland hebben of een goede samenwerking met een buitenlandse provider hebben. Hierdoor kunnen zij een betere dienst leveren in het buitenland en is de kans aanzienlijk kleiner dat een zelfde fout zich voordoet.
vakantie-mobiel-provider

Waarom kiezen voor een goedkope provider?

Elke mobiele provider heeft zijn voor- en nadelen. Een goedkope provider kan een goede uitkomst zijn wanneer je niet te veel extra's nodig hebt. Het betekent namelijk niet dat goedkope providers altijd mindere kwaliteit leveren. Een goed voorbeeld van een goedkope provider die toch kwaliteit levert is Tele2. Ze komen het beste uit de test als er wordt gekeken naar beste prijs/kwaliteit verhouding. Je kunt zowel goedkope sim only abonnementen als goedkope telefoon abonnementen afsluiten.