Consumenten die onbeperkt muziek willen luisteren op hun mobiel, zonder dat hierbij data in rekening gebracht wordt, kunnen sinds 10 oktober 2016 terecht bij T-Mobile. Bij een databundel van 6GB of meer krijgt men gratis onbeperkt muziek streamen via de aangesloten partijen op het datavrije muziekplatform van T-Mobile. Dit zijn o.a. Spotify, Deezer & Napster.

Het is echter niet zeker of deze functie beschikbaar blijft door de beperkingen die de netneutraliteit in Nederland oplegt. De Nederlandse netneutraliteit is namelijk strenger dan degenen die voorgeschreven is vanuit de EU. Onlangs is de netneutraliteit verscherpt door een nieuw aangenomen wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

Waarom data vrij muziek streamen mogelijk niet mag

Als T-Mobile klanten geen data verbruiken bij het streamen van muziek wordt er een oneerlijke concurrentie gecreëerd. Door het platform van T-Mobile worden muziek diensten min of meer gedwongen om zichzelf aan te sluiten om mee te gaan met de concurrentie. Daarnaast zorgt dit ook voor oneerlijke concurrentie tussen telecom providers, consumenten sluiten eerder bij T-Mobile af omdat ze hier gratis muziek kunnen luisteren. In eerste instantie lijkt dit gunstig voor de consument, maar het geeft een provider zoals T-Mobile te veel macht over de streamingpartijen en overige telecomproviders waardoor een oneerlijke monopolie kan ontstaan.

Gezien T-Mobile alleen bepaalde streamingdiensten heeft aangesloten op hun datavrije platform is dit in strijd met netneutraliteit. Daarentegen stelt de provider dat muziekdiensten zich gratis aan kunnen melden op het datavrije platform van T-Mobile. In feite kunnen alle diensten zich dus aanmelden en zal er voor muziekdiensten geen oneerlijke concurrentie ontstaan. Daarbij stelt de provider dat klanten aan kunnen geven welke muziekstreamingdiensten zij missen op het platform. Niet alleen betreft het partijen zoals Spotify en Napster, maar kunnen ook radiostations zich aanmelden.

“Reclame tussen de nummers door valt niet onder datavrije muziek”

~ Kathleen Loods - Woordvoerster T-Mobile

Niet geheel datavrij muziek streamen bij T-Mobile

Hoewel de muziek via bijvoorbeeld Spotify geen data kost, wordt er wel data in rekening gebracht voor de advertenties die te horen zijn tussen de nummers door. Tevens valt het downloaden van een albumhoes buiten de datavrije muziek. Aldus Kathleen Loods van T-Mobile. Geheel data vrij kan je dus niet muziek streamen bij T-Mobile vanwege de advertenties en ander grafisch materiaal. Houd hier rekening mee als je kiest voor T-Mobile vanwege deze actie.

Data vrij streamen van content eerder bestraft door ACM

Het niet in rekening brengen van data bij het streamen van content is al eens eerder aangeboden door Vodafone. Klanten van de sim only provider konden namelijk onbeperkt HBO GO video's streamen via het netwerk zonder dat deze data van de databundel afgehaald werd. Op deze manier probeerde Vodafone om HBO klanten aan te trekken met een propositie die in strijd was met de wet voor netneutraliteit. De ACM stelde dat als Vodafone deze optie aanbood dit zou moeten gelden voor alle gestreamde video content. Uiteraard was dit niet mogelijk en werd een boete van 200.000 euro opgelegd aan de provider. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat T-Mobile een dergelijke boete wacht. Aan de andere kant laat T-Mobile wel alle muziekdiensten toe op het platform zolang zij zichzelf aanmelden.

Wel of niet kiezen voor data vrije muziek van T-Mobile

Als men voor T-Mobile kiest vanwege het onbeperkt muziek streamen zonder dat hier de datakosten voor in rekening gebracht wordt, kan het zomaar zijn dat deze dienst over een tijd niet meer beschikbaar is. In het geval dat T-Mobile verplicht wordt om de dienst te stoppen zal de provider zijn klanten moeten compenseren. Consumenten kunnen hier echter op anticiperen en van tevoren maatregelen nemen.

Instappen met een lage databundel

Als men begint met een sim only abonnement van T-Mobile met een kleine databundel is het in eerste instantie niet mogelijk om onbeperkt muziek te streamen. De abonnementen van T-Mobile zijn echter wel maandelijks aanpasbaar. Dit houdt in dat klanten iedere maand hun bundel mogen verhogen of verlagen, maar nooit lager dan het abonnement waarop zij zijn ingestapt. Gezien er veel onzekerheid is rondom de vrij muziek optie van T-Mobile is het raadzaam om laag in te stappen en dezelfde maand het te verhogen naar 6GB zodat de dienst voor onbeperkt muziek streamen geactiveerd wordt. Mocht T-Mobile verplicht worden om te stoppen met data vrije muziek, dan kunnen klanten hun bundel nog verlagen zodat zij niet te veel betalen voor hun abonnement.

Tijdelijk sim only maandelijks opzegbaar abonnement

T-Mobile biedt weliswaar geen maandelijks opzegbaar abonnement aan, maar dit is wel mogelijk bij andere providers. In dit geval kunnen consumenten ervoor kiezen om een maandelijks opzegbaar sim only abonnement aan te schaffen totdat er zekerheid komt rondom de dienst voor datavrije muziek van T-Mobile. Voor klanten kan het namelijk nadelig uitpakken als zij vast zitten aan een 1 of 2 jaar contract zonder dat zij onbeperkt muziek kunnen streamen. Een website die consumenten kan helpen bij het uitzoeken van een maandelijks opzegbaar abonnement is: sim only maandelijks opzegbaar.