Vanaf volgend jaar vindt er een belangrijke verandering plaats op het gebied van dataroaming. Door de Europese Commissie is een conceptdocument gepubliceerd met een fair use policy die misbruik van roamingtarieven tegengaat. Onderdeel van dit beleid is dat roaming binnen de EU gedurende negentig dagen niet duurder mag zijn dan in Nederland. Binnen deze periode mogen telecomproviders geen extra kosten in rekening brengen. Het conceptdocument moet volgens de Europese Commissie ervoor zorgen dat de afschaffing van de roamingtarieven op 15 juni 2017 goed zal verlopen.

Misbruik tegengaan

Bij het opstellen van de nieuwe plannen heeft de Commissie zowel met de providers als met de klanten rekening gehouden. Hoge roamingkosten worden dankzij deze regels beperkt. Binnen de EU kost het gebruik van je mobiele telefoon nu net zo veel als in Nederland. De termijn van negentig dagen waarbinnen je bundle kan roamen is voorlopig op deze lengte vastgelegd, omdat de meeste landen na drie maanden een registratieplicht opleggen. De limiet zorgt dat klanten geen misbruik maken van de goedkopere prijzen. Gebruikers zouden bijvoorbeeld een goedkoop abonnement in het buitenland kunnen afsluiten en er in Nederland gebruik van kunnen maken. Ook kunnen gebruikers niet langer dan dertig dagen achtereen in het buitenland gebruikmaken van hun eigen bundel.

Zodra een gebruiker in het buitenland langer dan dertig dagen achtereen, of meer dan negentig dagen per jaar zijn bundel gebruikt, mogen wel extra kosten in rekening gebracht worden. Het maximale tarief dat je dan vervolgens betaalt ligt op €0,85 per MB. Bij bellen en sms’en gelden tarieven van respectievelijk €0,05 en €0,01.

KPN loopt voor de troepen uit

KPN loopt vooruit op de regels die vanaf volgend jaar gaan gelden, en berichtte maandag dat het bedrijf nieuwe abonnementen met EU roaming gaat aanbieden. Gebruikers van de Zorgeloos-abonnementen genieten straks van zestig dagen per jaar in de EU roamen uit de eigen bundel zonder extra kosten. De zes nieuwe abonnementen die KPN heeft geïntroduceerd zijn te gebruiken per 26 september. Zodra de plannen van de Europese Commissie definitief worden, zal KPN zijn voorwaarden echter wel moeten aanpassen naar een gebruik van 90 dagen per jaar, in plaats van 60.