Goed nieuws voor T-Mobile klanten: de operator claimt nu in het hele land 4G+ te kunnen aanbieden. T-Mobile is in januari gestart met het activeren van 4G+ en heeft in korte tijd de functionaliteit in een groot deel van zijn netwerk geïmplementeerd. Het 4G+ netwerk is nu landelijk dekkend.

4G+ voor sneller, stabieler internet

Als een extra functionaliteit op het 4G-netwerk, zorgt 4G+ dat T-Mobile klanten met een 4G+ toestel gemiddeld 50 procent sneller internet krijgen. De gemiddelde internetsnelheid (landelijk gemeten) lag voor 4G rond de 40 Mbit/s. De verwachte snelheid van 4G+ zal rond de 60 Mbit/s liggen. Daarnaast biedt de nieuwe functionaliteit ook een stabielere verbinding. Vooral bij streamingdiensten zoals Netflix of Facetime, waar klanten in een rijdende trein of auto gebruik van maken, zal de connectie stabieler zijn. De theoretische maximumsnelheid is 225 Mbit/s, maar in de praktijk zullen klanten deze snelheid niet halen.

Toestellen

Om gebruik te maken van de hogere snelheden is het van belang dat klanten beschikken over een geschikt toestel. T-Mobile heeft een lijst online geplaatst met smartphones die geschikt zijn voor 4G+, waaronder de Apple iPhone 6S, de Samsung Galaxy S7, de Sony Xperia Z5, de LG G4, de Microsoft Lumia 950 en de HTC One A9. Buiten deze lijst om zijn in principe meer toestellen geschikt, zolang ze beschikken over LTE via Cat6 of Cat9. Een toestel met een Cat6 mobiel modem kan downloadsnelheden tot 300 Mbit/s verwerken. Cat9-smartphones kunnen downloadsnelheden aan tot 450 Mbit/s. Vaak bundelen operators drie spectrumblokken voor Cat9-snelheden. De wereldwijde mijlpaal van 1 Gbit/s werd vorig jaar november bereikt in een test uitgevoerd door het Australische Telstra.

T-Mobile activeerde in januari 4G+ op zijn netwerk. Per 13 januari had T-Mobile een 4G+ populatiedekking van 76 procent. Inmiddels is 4G+ geactiveerd op 4.105 locaties en heeft de provider een landelijke dekking. Ook KPN en Vodafone bieden 4G+ / LTE Advanced aan. Zij begonnen eind 2014 met de uitrol van 4G+ technologie, met name in stedelijke gebieden.