Deze week behaalde Vodafone tijdens een test in een laboratorium een 4G-snelheid van 979,20 Mbps. De provider wil binnen een jaar 4G-internet met een maximale downloadsnelheid van 1 Gbps aan kunnen bieden in Nederland. Deze nieuwe maximale snelheid zal voornamelijk moeten leiden tot een groei in de capaciteit.

Volgens Ruud Koeyvoets, manager voor netwerkarchitectuur bij Vodafone, neemt de capaciteit met een factor vier toe zodra de stap naar 4G met een maximale snelheid van 1 Gbps wordt gezet. Koeyvoets verwacht niet dat mensen in de komende jaren zo’n hoge downloadsnelheid nodig hebben. Wat de provider wel verwacht, is dat mensen steeds meer HD-video’s gaan bekijken op streamen op hun mobiele apparaten.

Carrier aggregatie

In september werd bekend dat Vodafone testen uitvoert met carrier aggregatie, waarbij het ongebruikte 3G-spectrum wordt ingezet voor het 4G-netwerk. Door het succes van de proef zal Vodafone deze constructie geleidelijk uit gaan breiden naar locaties waar steeds meer vraag naar 4G-diensten ontstaat, en waar de vraag naar 3G vermindert. Vodafone verwacht namelijk dat eind 2018 het huidige 4G-netwerk op drukke plaatsen en momenten zijn top zal bereiken. Naast Vodafone voeren ook T-Mobile en KPN tests uit met carrier aggregatie.

Vodafone bundelt voor de carrier aggregatietesten vier frequentiebanden: 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. De modulatie gaat naar 256-qam; dit is een techniek om digitale signalen op een analoge draaggolf te plaatsen en op deze manier te transporteren.

Ondersteuning van smartphones

De volgende stap voor Vodafone is om de hogere snelheden ook buiten het laboratorium te testen. De smartphones die nu in de winkel liggen zijn echter niet geschikt om deze hoge snelheden te halen. Chipfabrikant Qualcomm kondigde in februari het X16-modem aan, een modem dat wel de nieuwe technologie ondersteunt. De verwachting is dat volgend jaar smartphones verschijnen die geschikt zijn, met daarin de opvolger van de Snapdragon 820 en 821.

Zelfs smartphones die de nieuwe hoge snelheden niet ondersteunen, zullen toch profijt hebben van de vernieuwing van het netwerk door Vodafone. Koeyvoets zegt hierover het volgende: "Er zijn nu al smartphones op de markt die 4G via LTE Cat 9 ondersteunen, zoals de iPhone 7. Die kunnen wel gebruikmaken van de uitgebreidere carrier aggregation, ook al ontbreekt ondersteuning voor bijvoorbeeld 256-qam."