Vodafone is sinds 21 november gestart met de uitrol van VoLTE, Vodafone is de derde provider die dit uitrolt. Enkel T-Mobile is nog bezig met het testen van de functionaliteit.

Start nieuw tijdperk door VoLTE

Vodafone is de derde provider die gestart is met de uitrol van bellen over 4G, ook wel VoLTE genoemd. Hoewel de uitrol gestart is kunnen weinig consumenten nog gebruik maken van de nieuwe functionaliteit, een beperkt aantal toestellen in Nederland is geschikt voor VoLTE op dit moment. VoLTE zal voor een nieuw tijdperk zorgen voor mobiel bellen.

Vodafone is gestart met VoLTE

Vodafone is per 21 november gestart met het uitrollen van VoLTE. Klanten van Vodafone kunnen gebruik maken van de nieuwe mogelijkheid als ze over de Samsung Galaxy S7 of de Samsung Galaxy S7 Edge beschikken. VoLTE is een techniek waarmee consumenten kunnen bellen over het 4G netwerk, momenteel bel je alleen over 2G en 3G. Door te bellen over 4G zal de kwaliteit beter zijn dan het normale bellen, je kan nu bij winkels van Vodafone deze kwaliteit ervaren als je het wil proberen. De kwaliteit is beter dan het bellen over internet via apps zoals Whatsapp.

Voordelen VoLTE

Bellen over 4G heeft veel voordelen, zoals eerder vermeldt is de gesprekskwaliteit beter dan het 'normale' bellen op dit moment. Dit komt omdat over het 4G netwerk de telefoon meer data kan versturen en hierdoor is de kwaliteit beter. Naast een betere gesprekskwaliteit biedt VoLTE ook een beter bereik, gebieden waar nu geen ontvangst is met 2G of 3G kan 4G bellen een oplossing zijn. Doordat er een lage frequentie wordt gebruikt bij 4G kan deze een groot gebied dekken. Daarnaast biedt 4G een beter bereik binnenshuis. Uiteraard moet er wél 4G beschikbaar zijn in het gebied, momenteel heeft KPN de beste 4G dekking in dunbevolkte gebieden.

Drie van de vier netwerkproviders bieden VoLTE aan

Vodafone is niet de eerste provider die VoLTE uitrolt in Nederland. KPN en Tele2 hadden eerder bekend gemaakt gestart te zijn met de uitrol. T-Mobile zit momenteel nog in een test fase, volgens eerdere berichten van de provider zouden ze 'in 2016' VoLTE gaan uitrollen. De provider kan dus in de komende maand besluiten VoLTE uit te rollen. Hiermee zal de provider de laatste van de vier netwerkproviders zijn die VoLTE uitrolt.

Weinig consumenten kunnen het gebruiken

De voordelen klinken geweldig, toch kunnen er momenteel weinig consumenten gebruik van maken. Bij Vodafone kunnen enkel consumenten met een Samsung Galaxy S7 (Edge) gebruik maken van VoLTE. Bij KPN kunnen consumenten met een Samsung Galaxy S6 (Edge) en S7 (Edge) gebruik maken van VoLTE. Doordat Tele2 al in Zweden VoLTE aanbiedt kunnen ook klanten gebruik maken van VoLTE met een Samsung Galaxy S5 of nieuwer.

Doordat VoLTE nu gelimiteerd is tot een paar toestel modellen kan niet iedereen er gebruik van maken. De firmware van een toestel moet aangepast worden voor de provider voordat het model gebruik kan maken van VoLTE. Hierdoor biedt Tele2 meer modellen aan waardoor het mogelijk is, dit omdat de firmware al eerder is aangepast voor Tele2. Deze aanpassing moet gedaan worden door de toestel fabrikant. Naast dat de telefoons in Nederland nog niet helemaal ready zijn voor VoLTE moeten de providers ook nog onderling zorgen dat het werkt. Nu kunnen alleen klanten van dezelfde provider bellen over VoLTE naar elkaar. Een volledig VoLTE netwerk in Nederland zal nog even duren.