Wil je gaan internet vergelijken of heb je al een nieuw internet abonnement aangevraagd? Dan komt de installatie van je pakket om de hoek kijken. Wat kun je doen om zo snel mogelijk online te kunnen?

Heb je een (A)DSL- , kabel of glasvezel abonnement aangevraagd, dan krijg je van je provider een doe-het-zelf-installatiepakket thuisgestuurd vóór de datum waarop je nieuwe abonnement ingaat. In dit pakket zit alles wat je nodig hebt om je abonnement te kunnen installeren.

Je kunt twee dingen doen:

  1. Zelf je pakket installeren
  2. Je pakket laten installeren door een (gratis) monteur

Je pakket zelf installeren

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk online kunnen op de datum waarop je nieuwe abonnement in gaat. Ben je technisch een beetje handig? Dan is het zelf installeren van je pakket vaak zo gedaan. Zo hoef je niet te wachten op een monteur. Heb je het vermoeden dat je er niet uitkomt, dan kun je natuurlijk ook vragen of iemand anders het samen met je wil doen.

(A)DSL, kabel of glasvezel installeren

Er zitten wel wat verschillen tussen het installeren van een (A)DSL-, kabel of glasvezel pakket. Heb je momenteel (A)DSL en stap je over naar een ander (A)DSL pakket? Dan heb je aansluiten van je nieuwe apparatuur vaak zo gedaan. Ga je daarentegen van kabel naar (A)DSL of andersom? Dan kan de aansluiting soms een beetje tegenvallen.

Zo kan het zijn dat als je overstapt naar (A)DSL, het aanlsuitpunt (ISRA) verouderd is en vervangen moet worden. Ook zit het aansluitpunt van de kabel vaak op een andere plek dan de telefoonaansluiting voor (A)DSL. Dit kan voordelig zijn, maar het kan juist ook betekenen dat je mogelijk extra lange kabels moet trekken of extra apparatuur nodig hebt, zoals een Wifi-stekker), afhankelijk van waar de aansluitpunten in jouw woning zitten. Stap je daarnaast over naar glasvezel, dan is de installatie weer net even anders. Bij glasvezel zit de glasvezelaansluiting in de meeste woningen in de meterkast. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden wanneer je de installatie van je pakket zelf wilt doen.

Maar laat je niet afschrikken. Je krijgt bij je installatiepakket altijd een handleiding waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je je modem (tv-kastje en telefoon) installeert. Sommige providers bieden ook een online handleiding aan via een video, als je dit makkelijker vindt.

Installatie door een monteur

Heb je liever dat er een monteur langskomt om de boel te installeren? Neem dan contact op met je provider om een monteurafspraak te maken. Veel providers sturen gratis een monteur bij je langs als onderdeel van de installatiegarantie. Je moet wel zelf even een monteurafspraak maken met je provider. We raden aan om deze afspraak op tijd te maken.

De monteur installeert de apparatuur en checkt of je overal goed internet (bereik) hebt. Dit is onderdeel van de installatiegarantie. Heb je tot slot een glasvezelabonnement aangevraagd, dan stuurt je provider in vrijwel alle gevallen een gratis monteur langs om de installatie voor je te regelen, omdat de installatie net even anders werkt in je meterkast.

Check tot slot altijd de voorwaarden van je provider voor eventuele monteurkosten.