Wanneer de einddatum van je telefoon abonnement afloopt is het verstandig om een nieuw contract af te sluiten. Je huidige contract laten doorlopen is bijna altijd duurder omdat kortingen die je kreeg, niet meer doorlopen. Maar kun je dan beter je telefoon abonnement laten verlengen met een verlengaanbod, of is overstappen naar een andere provider de beste keuze?

Overstappen vaak gunstiger dan telefoon abonnement verlengen

Loopt je telefoon abonnement binnenkort af en doe je niets, dan loopt je contract automatisch door. Omdat telefoon abonnementen niet meer stilzwijgend mogen worden verlengd, wordt je contract omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Bij een onbepaalde tijd contract worden je maandelijkse abonnementskosten vrijwel altijd hoger, want je krijgt geen korting meer of ander voordeel, wat nieuwe klanten in de meeste gevallen wél krijgen. Je contract automatisch laten doorlopen kost je daarom in veel gevallen extra geld. Niets doen na afloop van je contractdatum is daarom zonde.

Je kunt na afloop van je contractdatum twee dingen doen: overstappen van provider of je telefoon abonnement verlengen.

Stap je over? Dat sluit je een nieuw contract af, maar dan bij een andere provider. Zodra je overstapt kun je zelf beslissen of je je huidige nummer wilt behouden door nummerbehoud aan te vragen. Dit is bij iedere mobiele provider gratis. Wanneer je ervoor kiest om je telefoon abonnement te verlengen sluit je een nieuw contract af bij je huidige provider. Je behoudt altijd je huidige nummer.

Overstappen van telefoon abonnement

Door over te stappen van provider heb je volledige keuze in telefoon abonnementen. Zo kun je bekijken of je bijvoorbeeld nog wel goed zit op het huidige netwerk van je provider. Maar telefoon abonnementen vergelijken en overstappen naar een nieuw telefoon abonnement heeft méér voordelen.

Wat zijn de voordelen van overstappen van telefoon abonnement?
  • Je krijgt een nieuwe telefoon bij je abonnement
  • Altijd keuze uit de nieuwste telefoons
  • Telefoon hoef je niet in één keer af te betalen
  • In combinatie met 1-jarig of 2-jarig contract

Overstappen naar een nieuwe provider is niet moeilijk en wordt bovendien voor je geregeld omdat je automatisch gebruikt maakt van de overstapservice. Het enige wat je hoeft te doen is telefoon abonnementen vergelijken, je keuze te maken en je vervolgens met een paar minuten aanmelden bij de nieuwe provider. Jij hoeft niet zelf je oude contract op te zeggen. Dit regelt je nieuwe provider samen met je oude provider. Je nieuwe abonnement gaat in zodra je oude contract afloopt, zo hoef je je ook geen zorgen te maken om dubbele kosten. Houdt met overstappen wel rekening met één maand opzegtermijn.

Je telefoon abonnement verlengen

Aan de andere kant zou je je telefoon abonnement kunnen verlengen. Zodra de einddatum van je abonnement in zicht komt, is de kans groot dat je een verlengaanbod krijgt van je huidige provider. Deze wil jou natuurlijk niet kwijt als klant en zal je daarom een aanbod doen in de vorm van een nieuw contract.

Wat zijn de voor- en nadelen van je telefoon abonnement verlengen?
  • Je betaalt geen aansluitkosten die je bij overstappen wel betaalt
  • Je kunt vaak al eerder je abonnement verlengen en een nieuwe telefoon kiezen met een verlengaanbod
  • Je bent bijna altijd duurder uit
  • Een verleng aanbod betekent een nieuw abonnement tegen nieuwe (minder gunstige) voorwaarden

Veel telefoon abonnees zijn in de veronderstelling dat ze iedere keer een nieuwe telefoon moeten uitzoeken bij hun huidige provider. Wij horen dan ook vaak : “Ik mocht weer een nieuwe telefoon uitzoeken bij mijn provider”. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is goed om te weten dat je niet perse gebonden hoeft te blijven aan je huidige provider. Wij adviseren altijd om na te gaan welke mogelijkheden je nog meer hebt zodra je huidige abonnement afloopt, en wat het beste bij je past. Zijn je wensen misschien verandert? Dan hoeft het verlengaanbod van je huidige provider natuurlijk lang niet altijd het beste aanbod voor jou te zijn.

Aan een verlengaanbod zitten voordelen, maar zeker ook nadelen. Krijg je een verlengaanbod van je provider? Kijk er dan altijd goed naar en neem even de tijd voor telefoon abonnementen vergelijken, om zelf te zien of er niet een betere deal is beter bij je past.

Laat je ieder geval niet wijs maken dat jouw provider het beste aanbod heeft. Zelf vergelijken is dé manier om zeker te weten of je ergens anders niet een beter aanbod kunt vinden.

Per wanneer kun je je telefoon abonnement overstappen of verlengen?

Om je telefoon abonnement te verlengen of om over te stappen hoef je niet te wachten tot de einddatum van je huidige contract. Dit kan namelijk al een paar maanden van tevoren. Super handig, want zo kun je alvast gebruik maken van je nieuwe telefoon tijdens je oude contract. Erg handig ook als je snel een nieuwe telefoon nodig hebt.

Door vervroegd over te stappen verandert de einddatum van je huidige contract overigens niet (mits je het binnen de overstaptermijn van de betreffende provider doet). Je hoeft je dus geen zorgen maken over dubbele kosten. Je nieuwe contract gaat pas in op het moment dat je oude contract afloopt.

*Onderstaand overzicht laat zien hoe ver voor de einddatum van je contract je al kunt verlengen of overstappen

Mobiele providerVerlengen vanafOverstappen vanaf
KPN4 maanden voor einddatum2 maanden voor einddatum
Tele24 maanden voor einddatum2 maanden voor einddatum
T-Mobile4 maanden voor einddatum2 maanden voor einddatum
Vodafone4 maanden voor einddatum2 maanden voor einddatum
Hollandsnieuwe4 maanden voor einddatum2 maanden voor einddatum
Ben4 maanden voor einddatum2 maanden voor einddatum

Overstappen naar sim only

Overstappen naar een nieuw telefoon abonnement, of gebruik maken van een verlengaanbod is niet de meest voordelige optie. Werkt je telefoon nog goed? Dan kun je natuurlijk ook overstappen naar sim only. Dit is goedkoper dan een nieuw telefoon abonnement met toestel en je hebt al een goedkoop sim only abonnement voor een paar euro per maand.

Weet je aan de andere kant niet of je telefoon het nog een jaar volhoudt? Dan is sim only maandelijks opzegbaar ook een mogelijkheid. Zo kun je je telefoon nog blijven gebruiken tot je écht aan een nieuwe smartphone moet, en kun je op ieder gewenst moment je sim only abonnement opzeggen (met één maand opzegtermijn) zonder ergens te lang aan vast te zitten.

Of je nu overstapt naar een nieuw telefoon abonnement of sim only, overstappen is eigenlijk altijd voordeliger dan je huidige contract laten doorlopen in een onbepaalde tijd contract.