De fusie tussen kabelbedrijf Ziggo en telecomprovider Vodafone in Nederland, wordt momenteel onderzocht door de mededingingsautoriteiten in Brussel. De twee bedrijven besloten in februari van dit jaar samen verder te gaan als één bedrijf, maar mogelijk stuiten ze hierbij op regels op het gebied van concurrentie. Op 14 juni hebben Ziggo en Vodafone de fusieplannen aangemeld bij de Europese commissie. Die zal uiterlijk op 19 juli een oordeel vellen.

ACM wil het onderzoek niet in Brussel maar in Nederland laten uitvoeren

De Autoriteit Consument & Markt zou graag zien dat het onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren valt nog te bezien. Veel nationale kabel- en telecomzaken worden de laatste jaren door de Europese Commissie onderzocht. De reden dat Ziggo en Vodafone hun plannen niet hebben aangemeld bij de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) is omdat zij, ondanks een flink marktaandeel in Nederland, actief zijn in meerdere landen in Europa. Op het moment dat er op 19 juli een besluit valt, is het nog niet zeker of de fusie ook daadwerkelijk rond zal zijn. De kans bestaat dat er een vervolgonderzoek wordt gedaan als de anti-kartelautoriteiten in Brussel besluiten dat dit nodig is. Nader onderzoek kan nodig zijn om bijvoorbeeld speciale voorwaarden op te stellen en de invloed van de fusie voor de concurrentie te kunnen bepalen.

De impact van de fusie op kleine telecomaanbieders

Mocht de fusie tussen Ziggo en Vodafone goedgekeurd worden, dan ontstaat er een telecomgigant die een nagenoeg landelijke dekking in Nederland heeft. Een andere bedrijf dat momenteel over een landelijke dekking beschikt is KPN. Hierdoor ontstaan twee grote aanbieders. Qua concurrentie kunnen de kleinere spelers op de markt, zoals Tele2 of T-Mobile, het als gevolg van de fusie lastig gaan krijgen.

Ziggo en Vodafone maken al veel gebruik van elkaars diensten

De twee bedrijven werken al geruime tijd samen. Ziggo maakt voor haar mobiele telefoniediensten al gebruik van het netwerk van Vodafone. Er is ook een overlap wat betreft de mobiele Vodafone klanten en de abonnees met tv-diensten van Ziggo. Voor beide groepen geldt dat bijna 50 procent van de klanten gebruikmaken van diensten van zowel Ziggo als Vodafone. Als de fusie doorgaat wordt er een 50:50 joint-venture gestart. Vodafone moet hier 1 miljard euro voor betalen aan Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo.