In 2017 gebeurde er veel in het Telecomlandschap. Zo kwamen er nieuwe internet providers bij, zoals Youfone, kwamen er nieuwe roamingregels en was de Nederlandse netneutraliteit in het geding.

Naast de bovenstaande punten zijn de onbeperkte sim only abonnementen een mooi hoogtepunt voor de consument geweest. T-Mobile en Tele2 schudde de markt wakker met onbeperkte data voor weinig geld. Met name voelt grootmacht Vodafone het effect van de kleinere aanbieders, het bedrijf dat met Ziggo fuseerde verliest steeds meer klanten.

Sim only nog nooit zo populair

Naast dat er onbeperkt mobiel internet abonnementen op de markt kwamen was er nog een andere stimulans voor de consument om te kiezen voor een abonnement zonder toestel. Doordat er een BKR registratie plaats vind bij abonnementen met een telefoon waarbij de toestel kosten hoger zijn dan € 250,- daalde het aantal mobiele telefoon abonnementen. Steeds minder mensen kozen ervoor om een registratie bij het BKR te hebben. Dit heeft namelijk veel effect op de hoogte van een eventuele hypotheek die men wil afnemen. Bij high-end toestellen zoals de Samsung Galax S8 edge liep de hoogte van de hypotheek tot wel duizenden euro's terug.

Flexibiliteit is ook een optie die sim only abonnementen met zich mee brengen. In tegenstelling tot 2 jaar vast te zitten met een telefoon abonnement, kan men ook kiezen voor een sim only maandelijks opzegbaar abonnement. Daar komt bij dat het onbeperkt abonnement van Tele2 ook maandelijks opzegbaar verkrijgbaar is. Let wel op dat er een andere limiet geldt voor onbeperkt internet abonnementen bij roaming binnen Europa. Met deze roaming rekenhulp kan je precies berekenen op hoeveel data je minimaal recht hebt met je onbeperkt mobiel internet abonnement.

Verschuivingen bij internet providers

Op het gebied van vast internet veranderde aardig wat door het samengaan van Vodafone en Ziggo. De Vodafone Thuis tak die klanten voorzag van vast internet, bellen en televisie moest verkocht worden en werd overgenomen door T-Mobile. Die mobiele provider wil een sterkere positie op de markt veroveren door vast en mobiel te combineren (naast de overname van de breedbandtak van Vodafone is T-Mobile een overname gestart van Tele2). Een paar jaar geleden verkocht T-Mobile nog zijn eigen breedband divisie, voor de provider lijkt het nu toch beter om weer in vast internet te stappen. Reden hiervoor is het combinatie voordeel dat providers zoals Telfort, KPN, XS4ALL en Ziggo aanbieden aan klanten die vaste en mobiele abonnementen hebben.

Nederland kreeg er ook internet providers bij dit jaar. Zo besloot naast T-Mobile ook Youfone om de stap te wagen naar vast internet. Deze provider biedt ook een TV app aan waarmee men live televisie kan kijken. Voor vaste televisie bieden ze ook TV ontvangers aan. Hierbij bieden ze als enige provider de mogelijkheid om het extra TV pakket samen te stellen uit een selectie van zenders.

Voor 2018 is de verwachting dat er steeds meer all-in providers zullen komen die zowel vaste als mobiele abonnementen combineren. Het is nog maar de vraag of energieleveranciers zich meer zullen gaan mengen op de vaste breedband markt. Momenteel is alleen NLEx actief als in gas en stroom en vast internet, bellen en TV. Het afgelopen jaar ging het gerucht dat Energiedirect interesse had om ook in vast internet te stappen. Hier is echter nog niets concreets over bekend.