Huawei onthulde op 24 februari op het Mobile World Congress haar nieuwe vouwbare telefoon. Iets wat Samsung vorig jaar al had aangekondigd met de Samsung Galaxy Fold. Elk jaar worden er mooiere, nieuwe en dunnere telefoons gelanceerd. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van een nieuwe telefoon?

Keuzes, keuzes en nog meer keuzes

De vouwtelefoon van zowel Huawei (€2290) als Samsung (€1980) hebben een flink prijskaartje. Iets wat de gemiddelde consument waarschijnlijk niet bereid is om er voor te betalen. En terecht als je het aan ons vraagt. Er zijn namelijk genoeg telefoons die de moeite waard zijn en minder geld kosten.

Een nieuwe telefoon kiezen kan erg leuk zijn, maar ook lastig. Wij helpen jou op weg met een aantal tips en suggesties.

Besturingssysteem

Sommige mensen zweren bij Android, anderen weer bij iOS. Grote kans dat je blijft bij het besturingssysteem dat jij al bent gewend. iOS is over het algemeen beter in gebruiksgemak. Het systeem is beter beveiligd. De telefoons zijn daardoor wel duurder, ook in reparaties. Met Android heb je meer mogelijkheden om eigen controle over het toestel te hebben, maar dit kan onder andere zorgen voor virussen. Tegenwoordig zijn de verschillen kleiner dan voorheen, dus is het wel makkelijker om de overstap te maken.

Tip: heb jij echt geen idee welk besturingssysteem jij wil? Vraag eens aan een vriend(in) of je de telefoon een keer mag proberen of ga langs bij een van de fysieke winkels van telefoon providers. Zo kun je op een gemakkelijke manier de verschillende besturingssystemen testen.

Drie-telefoons

Belangrijkste kenmerken telefoon

Het is goed om voor jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt om met je telefoon te kunnen. Denk hierbij aan de batterijduur, de kwaliteit van de camera’s, de grootte en scherpte van het scherm en het gebruiksgemak.

Batterijduur

Als je intensief gebruikt maakt van je telefoon is het verstandig om een telefoon te kiezen die een goede accu heeft. Het is vervelend om altijd een (portable) oplader bij de hand te moeten hebben en de telefoon constant op te moeten laden. Met een goede accu is dit geen probleem meer. De standaard batterijcapaciteit ligt ongeveer tussen de 2500mAh en 3000mAh.

Suggestie: de Samsung Note 9 heeft een ‘all-day’ batterij, dus jij kunt de hele dag door zonder je zorgen te maken over het opladen. De Samsung Note 9 heeft een batterijcapaciteit van 4000mAh.

Camera

Wil jij haarscherpe foto’s maken? En het liefst ook prachtige selfies? Kijk dan naar de kwaliteit van de camera. De meeste telefoons hebben tegenwoordig goede camera’s. Er zijn echter wel een aantal die eruit springen.

Suggestie: de Huawei P smart Plus heeft een goede (dubbele) selfiecamera, met 24 megapixel. Met twee camera’s zorgt de Huawei dat je ook in het donker duidelijke selfies kunt maken. De telefoon is niet zo duur, dus dat is mooi meegenomen!

Schermresolutie

Het is tegenwoordig heel normaal om films, series en vlogs op je telefoon te kijken. Dan is het wel zo prettig als dit in mooie kwaliteit wordt getoond. Kijk daarom naar de schermresolutie in combinatie met de schermgrootte van een telefoon. Full HD (1080p) is de meest gebruikelijke scherpte tegenwoordig. Quad HD (4x meer pixels dan full HD) zit alleen op de toptelefoons.

Suggestie: De Samsung Galaxy S10 is ideaal wanneer je de schermresolutie belangrijk vindt. Het 6,1 inch scherm is ‘edge to edge’, wat betekent dat vrijwel de hele telefoon het scherm is. Alleen voor de selfie camera is er een onderbreking in het scherm. De Samsung Galaxy S10 heeft een resolutie (QHD+) waarmee het niet veel weg heeft van een biosscoopscherm.

Algehele gebruiksgemak

Als specifieke kenmerken zoals een goede camera jou niet veel uitmaken, dan kun je beter kijken naar het algehele gebruiksgemak. Zoals eerder genoemd zijn telefoons met iOS erg makkelijk in het gebruik, deze zijn echter wel wat aan de dure kant. Er zijn ook genoeg telefoons die prima werken en waar je niet te veel geld hoeft neer te leggen.

Suggestie: de Nokia 8.1 is een uitstekende telefoon en betaal je niet eens de hoofdprijs voor. De Nokia 8.1 is prettig in gebruik en door de Snapdragon 710-processor werkt de telefoon ontzettend snel. Met een intern geheugen van 64GB zit je ook wel goed. De telefoon heeft geen onnodige extra functies, waardoor hij niet onnodig traag wordt.

Telefoon abonnement kiezen

Weet jij welke telefoon je neemt? Mooi! Nu nog een abonnement kiezen.. Bekijk hoeveel data en belminuten/smsjes je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Dit kun je gebruiken als richtlijn voor het kiezen van een nieuw telefoon abonnement. Als je kiest voor een telefoon met abonnement, betaal je vaak eenmalig een gedeelte van de telefoon al af. De rest van de kosten worden maandelijks opgeteld bij je abonnementskosten. Een dure telefoon betekent dus hogere maandkosten.

Tip: In Nederland zijn er vier netwerkproviders, T-mobile, KPN, Vodafone en Tele2. Je kunt in onze Dekkingskaart zien waar je met de netwerkprovider allemaal bereik hebt.

Sim only abonnement

Ben jij nog tevreden met jouw telefoon, maar wil je wel minder betalen? Of koop je liever in één keer een nieuwe telefoon? Met een sim only abonnement betaal je alleen maar voor je data en belminuten/smsjes. De kosten per maand zijn daarom ook een stuk lager. In onze onafhankelijke vergelijker kun je sim only vergelijken, met filters. Zo komt er een passend sim only abonnement voor jou naar voren.