Uit het onderzoek van Opensignal is gebleken dat T-Mobile het beste mobiele netwerk van Nederland heeft. Maar niet alleen T-Mobile scoort goed. Ook de andere mobiele netwerkproviders scoren erg hoog. Hiermee is Nederland wereldwijd gezien een top land als het gaat om 4G-netwerken.

Er zijn vier mobiele netwerk providers in Nederland: KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile. De andere mobiele providers leveren via het netwerk van één van deze vier providers. In het onderzoek van Opensignal werden de vier providers gescoord op vijf onderdelen: de netwerkdekking, video-streaming, de down- en uploadsnelheid en de latency (vertraging tussen de dataoverdracht). In dit artikel lees je de uitkomsten van het onderzoek.

Beste mobiele provider

De beste mobiele provider volgens Opensignal is T-Mobile. Ze scoren op elk onderdeel goed en met de downloadsnelheid scoren ze zelfs uitstekend. T-Mobile heeft recentelijk Tele2 overgenomen, we verwachten dat T-Mobile daarmee een nog beter netwerk krijgt.

OpenSignal-onderzoek-netwerk

Het onderzoek van Opensignal is onafhankelijk.

Wij hebben zelf ook onderzoek gedaan naar de beste mobiele provider. We beoordelen providers zodat we jou het beste advies kunnen geven. Zo hebben wij gekeken naar de prijs/kwaliteit verhouding, het snelste netwerk, combivoordeel, het beste abonnement met toestel en het beste sim only abonnement.

Goed mobiel netwerk in Nederland

Het onderzoek laat zien dat in Nederland een goed mobiel netwerk is. Hoewel T-Mobile het beste uit de test komt, scoren de andere providers ook erg goed. Maar het is altijd goed om kritisch te kijken naar jouw provider. Loopt je mobiele telefooncontract binnenkort af of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je kiezen om een nieuw telefoon abonnement of sim only abonnement te nemen. Dit onderzoek kan je helpen met het kiezen van de juiste provider. De toelichting van het onderzoek wordt hieronder verder uitgelegd.

De netwerkdekking

Alle providers scoren op dit onderdeel bijzonder goed. En dat is fijn, want een goede netwerkdekking zorgt dat je (vrijwel) overal mobiel internet hebt. Zowel thuis, als onderweg. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat jouw appje niet verstuurd kan worden. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met extra factoren die zorgen of jij goed kunt internetten of niet. De omgeving speelt hier een rol in, zoals gebouwen of begroeiing. Maar ook de belasting op het netwerk van andere internetgebruikers kan een verschil maken.

De video-streaming

Ook video-streaming is in Nederland erg goed. T-Mobile en Vodafone staan gedeelde eerste plek. Goede video-streaming wordt steeds belangrijker door onder andere alle alle series en vlogs die je op je mobiel kunt bekijken.

De downloadsnelheid en uploadsnelheid

Wanneer je snel iets wilt opzoeken, is het wel zo prettig als de pagina snel wordt geladen. T-Mobile is hierin veruit de beste. Met 50,1 Mb/s hebben ze zelfs één van de hoogste snelheden ooit op nationaal niveau gemeten. De andere providers zitten rond de 38 Mb/s.

Tele2 scoort met de uploadsnelheid een stuk lager dan de andere providers. Ze halen 9,9 Mb/s, terwijl KPN (12,3 MB/s) en Vodafone (12,7 Mb/s) halen. Wederom scoort T-Mobile het beste, zij halen een snelheid van 15 Mb/s tijdens het uploaden.

Latency

Zoals met alle onderdelen uit de test scoort elke provider goed. De latency is de vertraging tussen de dataoverdracht. Deze vertraging is gelukkig erg laag, wat er onder andere voor zorgt dat je snel video's kunt streamen.