De joint venture van Ziggo en Vodafone Nederland is goedgekeurd door de Europese Commissie. Wel zijn er voorwaarden gesteld. Zo moet Vodafone zijn diensten op het vaste netwerk afstoten of verkopen. Als Vodafone het voorstel opvolgt kunnen de twee bedrijven samen als één bedrijf een vast en een mobiel netwerk bieden, en staan ze sterk tegenover concurrent KPN.

Angst voor scheve verhoudingen

Liberty Global, eigenaar van Ziggo, en Vodafone besloten in februari om de Nederlandse activiteiten in een joint venture onder te brengen. Dit betekent feitelijk een fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland. De Europese Commissie was in eerste instantie bezorgd over de invloed op de marktverhoudingen. Vodafone is namelijk een concurrent van KPN en Ziggo op de vaste markt, via een Wholesale overeenkomst voor het netwerk van KPN. Met de verkoop van Vodafone Thuis staat er niets meer in de weg om samen één bedrijf te vormen en zullen de marktverhoudingen niet scheef komen te liggen. De Europese Commissaris Margarethe Vestager van Medediging stelt dat de nog onbekende koper van Vodafone’s vaste diensten een concurrerende rol zal gaan spelen.


Concessies

Sinds juli gaven Ziggo en Vodafone al aan bereid te zijn om concessies te doen. Vodafone zinspeelde over het stopzetten van Vodafone Thuis als er goedkeuring voor het fuseren met Ziggo verkregen werd. Ziggo heeft als belangrijkste pijler het leveren van vaste diensten. Vodafone van mobiele diensten. Wel heeft Vodafone Thuis nu een klantenbestand van 123.000 abonnees, met een groot aantal triple-play huishoudens. Wat er in de toekomst met deze groep zal gebeuren is nog niet duidelijk. Beide partijen hebben in de joint venture een gelijk belang van vijftig procent. Om dit gelijke belang te verkrijgen betaalt Vodafone een miljard euro aan Liberty Global.


Verzoek ACM door Europese Commissie afgekeurd

Het verzoek van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de fusie te mogen beoordelen, werd door de Europese Commissie afgekeurd. ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn is van mening dat de fusie voor een grote verandering in de Nederlandse telecommarkt zal zorgen. Fontijn stelt: "Er zijn straks twee grote spelers. ACM bekijkt daarom of er aanpassing of aanscherping nodig is van de huidige regels zodat er voldoende toegangsmogelijkheden blijven voor concurrenten op de netwerken. Op die manier zorgen we ervoor dat de consument voldoende keuze houdt."


Binnen enkele maanden zal de Europese Commissie alle details over de goedkeuring van de fusie tussen Ziggo en Vodafone bekendmaken.