Dinsdag hebben het telecombedrijf KPN en de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung een schikking bereikt in een patentgeschil. Dit bleek uit rechtbankdocumenten die gisteren bekend werden gemaakt. Financiƫle details over de schikking zijn niet bekend.

In december 2014 klaagde KPN Samsung in de Verenigde Staten aan wegens het ongeoorloofd gebruik van gepatenteerde technologie. In onder andere de Galaxy S4 en S5 zou Samsung gebruik maken van een door KPN gepatenteerde technologie voor gegevensoverdracht.

Licentieovereenkomst

Al twee jaar lang zijn de bedrijven in onderhandeling over een licentieovereenkomst, en boekten maar geen resultaat. KPN eiste een compensatie en een vergoeding voor zijn gepatenteerde werk. Over om hoeveel geld het gaat of over welk patent het precies gaat is verder niets bekend. Volgens techjournalist Thijs Hofmans is dat vaker het geval in patentzaken: 'Patenten wil je natuurlijk niet prijsgeven. Je wilt er zo min mogelijk technische informatie over geven, want dan gaan anderen er weer mee aan de haal.' Samsung heeft de nodige ervaring met rechtszaken omtrent patenten. Zo zijn er bijvoorbeeld patenten op mobiele communicatie, de software en ook op het design.

Rechtbank in Texas

KPN ging uiteindelijk met de zaak naar een federale rechtbank in Marshall, in de Amerikaanse staat Texas. Volgens de EFF, een Amerikaanse stichting die zich bezighoudt met burgerrechten in cyberspace, is Texas populair voor patentzaken, omdat procedures daar snel worden afgehandeld en er vaak in het voordeel van de patenthouders wordt beslist.