T-Mobile liet recent weten midden oktober nieuwe abonnementen te gaan lanceren die het voor klanten mogelijk maken om thuis via 4G te internetten. Ook KPN is bezig met de nieuwe dienst die een alternatief biedt voor traag vast internet. KPN lanceerde een jaar terug ‘Internet Buitengebied’ met vast internet via 4G, en heeft enkele duizenden klanten die de dienst afnemen. Zowel KPN als T-Mobile stellen dat vast internet via 4G tot nu toe een succes is en verwachten er veel van.

Sneller internet in buitengebieden

Een onderzoek dat Telecompaper in mei dit jaar onder zijn Consumer Panel uitvoerde, wees uit dat 34% van de Nederlands overweegt om over te stappen op mobiel internet ter vervanging van de huidige vaste verbinding. Dit willen zij enkel doen wanneer de geboden snelheid even hoog of hoger is als de snelheid die hun bestaande internetverbinding biedt.
Een groot deel van de Nederlandse bevolking beschikt al over vast internet met een vrij hoge snelheid. Zij verkrijgen dit via VDSL, kabel of glasvezel. Het zijn de buitengebieden waar een snelle en stabiele internetverbinding niet vanzelfsprekend is. Hierbij gaat het om zo’n 5% van de bevolking. Eind 2015 kondigden KPN en T-Mobile aan abonnementen te gaan aanbieden waardoor men ook in deze buitengebieden van een snellere verbinding kan profiteren. T-Mobile test sinds begin dit jaar ‘4G voor Thuis’ en werkt in nu een bètaversie met circa 500 klanten. Midden oktober zal de commerciële lancering plaatsvinden.


Groei bij KPN-gebruikers

Toen KPN in november 2015 zijn 4G-netwerk ging inzetten om de bewoners in buitengebieden te voorzien van sneller internet, bedroeg het nog een kleine 100.000 huishoudens die van de dienst gebruik maakten. Volgens woordvoerder Stijn Wesselink gebruiken inmiddels 130.000 huishoudens ‘Internet Buitengebied via 4G’. Net als bij T-Mobile ontvangen de gebruikers bij KPN een speciaal 4G-modem. De dienst is volgens de website van KPN alleen beschikbaar voor adressen met minder dan 6 Mbit/s die geen geplande snelheidsverhoging verwachten in de komende 6 maanden. Ook moeten de adressen voldoende capaciteit hebben op het 4G-netwerk.
Eind september zullen door KPN alle klanten worden overgezet van een speciaal 06-nummer naar een 12-cijferig nummer 097-nummer. Deze nummers worden enkel ingezet voor mobiele datatoepassingen zoals Internet Buitengebied.