De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe telecomwet, waarbij strengere regels zullen gaan gelden rondom netneutraliteit dan bij de Europese verordening die eerder dit jaar werd ingevoerd. T-Mobile stapt naar aanleiding van het aannemen van de nieuwe wet naar de rechter. Hierbij gaat het de provider voornamelijk om de belangen van zijn klanten op het gebied van ‘zero-rating’ (geen dataverbruik rekenen bij het gebruik van sommige diensten).

Streamingdienst T-Mobile

Het besluit van de Eerste Kamer botst met de nieuwe add-on dienst ‘Datavrije Muziek’ die gisteren door T-Mobile werd gelanceerd. Abonnees van T-Mobile die een databundel van 6GB of hoger hebben, kunnen onbeperkt muziek streamen zonder dat dit ten koste gaat van hun databundel. Onder andere Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster zijn aangesloten op de dienst. T-Mobile beroept zich in zijn verweer op de Europese Verordening voor netneutraliteit en de BEREC Guidelines die daarbij horen, waarin wordt aangegeven dat deze vorm van zero-rating wel is toegestaan.


Zero-rating

Zero-rating komt voor als gebruikers diensten afnemen die niet meetellen in hun databundel. Zo worden de eigen diensten van de provider alsnog aantrekkelijker dan die van de concurrent. Zonder een verbod op zero-rating heeft de gebruiker dus niet alle vrijheid. In de Europese regels is opgenomen dat alle vaste en mobiele providers die binnen de EU opereren, toegankelijkheid van diensten en websites niet mogen verhinderen of manipuleren. Providers mogen dataverkeer niet stoppen of expres vertragen. Ook is het vragen van extra geld voor bepaalde diensten verboden. De prestaties van eigen diensten mogen bovendien niet zichtbaar verschillen met die van de concurrent.
In een interview met de Volkskrant legt ICT-jurist Arnoud Engelfriet de situatie uit: 'De Europese wetgeving is nog zeer nieuw, maar komt grotendeels overeen met de onze. Er ligt een advies van de BEREC, de samenwerkende toezichthouders, waarin zij uitleggen wanneer zero rating toegestaan zou zijn. Ik krijg de indruk dat T-Mobile dit advies zeer positief uitlegt: zero rating mag zolang je maar niet één streamingdienst voortrekt. Mijn analyse is echter dat de BEREC het advies terughoudender bedoelde. Omdat dit zulke nieuwe wetgeving is, zal hier eerst de ACM, en daarna de rechter een knoop moeten doorhakken.'


ACM onderzoekt dienst T-Mobile

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten een onderzoek te starten naar de nieuwe muziekdienst van T-Mobile. In juli waarschuwde de ACM telecombedrijven al dat zij de nieuwe Europese regels voor netneutraliteit goed moesten toepassen. De toezichthouder gaf aan zaken te zien die in strijd waren met de nieuwe regels. Zo was T-Mobiles Oneindig Online-bundel al onderwerp van een discussie over het wel of niet voldoen aan de regels rondom netneutraliteit.