Tele2 heeft een onderzoek gepubliceerd over mobiel internet verbruik van Nederlanders in het buitenland. Hieruit blijkt dat meer Nederlanders hun internet in het buitenland uitzetten en meer Nederlanders internetten in het buitenland door middel van Wifi.

Onderzoek van Tele2 naar mobiel internet verbruik in het buitenland

Tele2 heeft een onderzoek laten uitvoeren over het dataverbruik van Nederlanders in het buitenland. Sinds de komst van 4G is het dataverbruik binnen Nederland elk jaar toegenomen, Tele2 wil door middel van dit onderzoek weten of Nederlanders in het buitenland ook gebruik blijven maken van Internet. Uit het onderzoek van MediaTest, het bedrijf dat in opdracht van Tele2 het onderzoek deed, bleek dat 6 op de 10 Nederlanders internet uitzetten in het buitenland.

Roamen is goedkoper geworden maar er wordt geen gebruik van gemaakt

Sinds 30 april van 2016 zijn de kosten van roaming in de EU flink verlaagt. De roamingkosten zijn op last van de Europese Unie verlaagt. De huidige kosten zijn 0,05 euro per MB exclusief BTW. Deze kosten zijn hetzelfde in elk EU land. Uiteraard kunnen de kosten per land verschillen omdat het land een ander BTW tarief hanteert. In Nederland zijn de kosten 0,06 euro per MB. Met deze tarieven hoopt de Europese Unie dat consumenten geen hoge rekeningen meer ontvangen in het buitenland.

"Mobiel internet dat in het buitenland tientallen euro’s kost, behoort tot de verleden tijd, en toch is de angst voor roaming nog altijd aanwezig"

Malin Holmberg, CEO Tele2 Nederland

Opmerkelijk is dat een onderzoek van Telecompaper in 2015 melde dat 37% van alle Nederlanders mobiel internet uitschakelt in het buitenland. In 2011 schakelde nog maar 21% van de Nederlands mobiel internet uit in het buitenland. De afgelopen jaren is dit dus toegenomen ondanks dat er regels zijn gemaakt om consumenten van hoge kosten te ontzien. Providers hebben de afgelopen jaren wel beter gecommuniceerd over de extra kosten van het roaming in het buitenland. Hierdoor schakelen consumenten eerder mobiel internet uit in het buitenland.

Consumenten zoeken Wifi in het buitenland

De zoektocht naar een Wifi hotspot is wél flink toegenomen. Uit het onderzoek van 2011 bleek dat 16% van de Nederlanders opzoek ging naar Wifi. In 2015 was dit 35% en uit het onderzoek van Tele2 blijkt dat 75% van de Nederlanders opzoek gaat naar een Wifi hotspot. Nederlanders willen dus nog wel gebruik maken van internet in het buitenland. Omdat het zoeken naar Wifi niet altijd gemakkelijk is hebben veel mobiele providers tijdelijke buitenland databundels gelanceerd. Echter gebruikt maar 10% van de consumenten een buitenland databundel. Ongeveer 10% maakt gebruik van de lagere roamingkosten en betaald per MB. In 2015 maakte 13% gebruik van een databundel én het roamen.

Onderzoek is representatief aan de Nederlandse bevolking

In totaal participeerden 1678 respondenten in de maand juli aan het onderzoek, representatief voor de Nederlandse bevolking op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Het onderzoek is uitgevoerd in de maand juli van 2016. Waarschijnlijk weten veel van de respondenten niet dat je een aparte buitenlandbundel kan afsluiten bij je mobiele provider, veel mobiele providers bieden immers een buitenland bundel aan. T-Mobile, KPN en Vodafone bieden als enige mobiele providers een abonnement aan waarmee je data verbruikt uit je bundel in het buitenland.