Vanaf 15 juni 2017 zullen de nieuwe regels rondom roaming binnen Europa ingaan. In een nieuw voorstel van de Europese Commissie zijn beperkingen in tijd en volume geschrapt, waardoor elke Europeaan zijn smartphone kan gebruiken zoals in eigen land zonder op extra kosten te moeten rekenen. Anderhalve week geleden trok de Commissie haar eerste voorstel in, waar nog wel sprake was van beperkingen.

Roam-like-at-home

In het nieuwe voorstel van de Commissie kunnen Europeanen hun mobiele telefoon in elk land binnen de EU tegen dezelfde tarieven gebruiken als er voor verbruik op hun toestel in eigen land wordt gehanteerd. Gebruikers zijn hierbij niet gelimiteerd in volume of tijd. Om misbruik van deze ‘roam-like-at-home’-constructie tegen te gaan, moeten providers wel in de gelegenheid worden gesteld om in te grijpen. Daarom zal er een systeem worden gehanteerd op basis van gegevens over de woonplaats van de gebruiker, waarmee providers gebruikers die misbruik maken kunnen opsporen.

Kosten bij misbruik

Gebruikers worden als verdacht gezien als ze bijvoorbeeld een significant hoger gebruik in het buitenland hebben dan in hun thuisland. Providers kunnen op zo’n moment de gebruiker aanspreken op zijn verbruik. Ook simkaarten die langere tijd inactief zijn en enkel gebruikt worden voor roaming zijn verdacht. De provider mag ook ingrijpen als meerdere simkaarten op naam van een enkele gebruiker staan, en de kaarten achter elkaar worden gebruikt tijdens het roamen. Nog een vorm van misbruik is wanneer simkaarten in het ene land worden gekocht, en enkel in een ander land worden gebruikt.

Zodra er sprake is van deze vormen van misbruik, mogen providers contact opnemen met de gebruikers en hen kosten opleggen. Deze kosten zijn vier cent per minuut bellen, één cent per sms en 0,85 cent per MB aan dataverbruik. Bij de persconferentie van vorige week woensdag maakte Eurocommissaris voor de Digitale Markt, Andrus Ansip, duidelijk dat personen die veel voor hun reizen zich niet druk hoeven te maken. De regels gelden enkel voor personen die opzettelijk misbruik maken van de nieuwe constructie. Hoe providers het verschil tussen de twee moeten vaststellen, kwam niet aan de orde.

Beperkingen uit voorstel gehaald

Begin deze maand werd een voorstel voor nieuwe EU-regels geïntroduceerd waarin limieten waren opgenomen. Zo mochten Europese gebruikers enkel tot 90 dagen per jaar, waarvan minimaal 30 aaneengesloten, zonder extra kosten gebruik maken van hun telefoon in andere EU landen. Een aantal dagen na dit voorstel trok de voorzitter van de Commissie het echter weer in, omdat er een 'beter' voorstel mogelijk was. Het huidige nieuwe voorstel is op dit moment voorgelegd aan de BEREC, en moet op 15 december aangenomen worden.