Uit onderzoek van het ACM blijkt dat consumenten zich moeilijk online kunnen oriënteren bij aanschaf van nieuwe sim only abonnementen. Dit komt met name doordat abonnementsvoorwaarden niet inzichtelijk te vergelijken zijn tussen providers.

Als antwoord hierop heeft de website simonlyactie.com een vergelijker gelanceerd die alle sim only abonnementen transparant en eerlijk met elkaar vergelijkt. Het eerlijk en transparant vergelijken van de sim only acties is mogelijk gemaakt dankzij een slim ranking algoritme. Er wordt niet per provider naar de voorwaarden gekeken, maar per abonnement. Op basis van de inhoud wordt er een score aan het abonnement toegekend die door consumenten in te zien is.

Sim only vergelijker overzicht

Waarom transparant sim only vergelijken nodig is

Voor consumenten is het van belang dat zij een weloverwogen keuze kunnen maken voor een sim only abonnement. Dit voorkomt dat zij voor onaangename verassingen komen te staan na het afsluiten van een abonnement. Zo verschilt het per provider of abonnement hoe belminuten in rekening worden gebracht. Dit kan per seconde berekend worden of afgerond worden naar hele minuten.

Dataverbruik afronden pakt nadelig uit voor consument

Het afronden van bellen naar hele minuten kan nog enigszins meevallen omdat men meestal niet voor een gesprek van onder 1 minuut belt. Bij dataverbruik is dit weer anders. WhatsApp openen en een bericht versturen kost wellicht 10kb, maar kan bij sommige providers afgerond worden naar 100kb per sessie. In deze situatie is een gebruiker per keer dat WhatsApp gebruikt wordt standaard 100kb kwijt. Een Tweaker ondervond hierdoor een stijging in zijn dataverbruik van maar liefst 30% nadat hij was overgestapt van KPN naar Youfone.

“Wij vinden het niet meer dan normaal dat dit soort voorwaarden inzichtelijk zijn bij het vergelijken van sim only abonnementen”

~ simonlyactie.com

Scores als hulpstuk bij sim only vergelijken

Een voordeel van de score die het algoritme van de sim only vergelijker genereert is dat het zeer snel duidelijk wordt welke provider een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft. Ondanks dat er op prijs gesorteerd wordt zijn de belangrijkste plus en minpunten van de providers direct zichtbaar en kan er op het aantal sterren geklikt worden voor uitgebreide uitleg.

sim only score

In één klik is het voor de consument duidelijk waar de score op gebaseerd is en wat de voor- en nadelen van het betreffende abonnement zijn. Providers.nl kan beamen dat sim only vergelijken via deze tool consumenten tot de beste keus leidt. Het is dit soort software dat de vergelijkingsmarkt in Nederland eerlijker en transparanter maakt en dat is hard nodig. Momenteel weet simonlyactie.com de beste software aan te bieden voor consumenten die op zoek zijn naar een nieuw sim only abonnement.