Op 23 maart 2017 treffen het ACM en T-Mobile elkaar rondom een dispuut over de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile. Bij deze abonnementsvormen worden geen datakosten in rekening gebracht voor muziekstreams van 25 aangesloten partijen, waaronder Spotify en Deezer.

De Datavrije Muziek abonnementen van T-Mobile zijn in strijd met de Nederlandse netneutraliteit. De mobiele provider stelt echter dat zero rating op het niveau van diensten is toegestaan volgens de Europese richtlijnen. In Nederland wordt zero rating strikt gehandhaafd onder de verwijzing naar het algemeen geformuleerde verbod op discriminatie.

Wat is zero rating?

Zero rating houdt in dat een mobiele provider geen kosten in rekening brengt voor het verbruik van data via een bepaalde applicatie binnen het eigen netwerk. Hiermee kunnen bepaalde diensten worden voorgetrokken en ontstaat er oneerlijke concurrentie.

Datavrije abonnementen voorlopig nog beschikbaar

Bij T-Mobile sim only abonnementen krijgen klanten vanaf een 10GB databundel toegang tot onbeperkt muziekstreamen via de aangesloten partijen (voorheen was dit beschikbaar vanaf 6 GB). Zolang de zaak tussen het ACM en T-Mobile nog in behandeling is bij de rechtbank in Rotterdam zal de muziekdienst nog beschikbaar blijven. Na de uitspraak kunnen de partijen nog in hoger beroep bij het CBb.

Zero rating ook in buitenland discussiepunt

De rechtszaak in Nederland tussen het ACM en T-Mobile wordt op de nauwe voet gevolgd door de mobiele providers in zowel binnen- als buitenland. T-Mobile is onder andere in Hongarije en Polen begonnen met vormen van zero rating aan te bieden die vergelijkbaar zijn met die van Datavrije Muziek. Hieronder is een overzicht van momenteel lopende processen op juridisch vlak in het buitenland:
Lopende juridische processen bij providers in het buitenland

  • BelgiĆ« - Proximus (ongoing)
  • Hongarije - T-Mobile (gestrand)
  • Zweden - Telia (gestrand)
Dreigende juridische processen bij providers in het buitenland
  • Polen - T-Mobile
  • United Kingdom - Virgin

T-Mobile zoekt nadrukkelijk de grenzen op in een aantal landen waarin het actief is. Of dit zijn vruchten af gaat werpen is nog te bezien. In Nederland is de kans klein dat Datavrije Muziek getolereerd zal worden vanwege de strenge netneutraliteit. Een aantal jaren terug werd mobiele provider Vodafone al afgestraft voor het niet in rekening brengen van data bij de Netflix app.

Mogelijkheden voor klanten als Datavrije Muziek stopt

Indien de rechtbank bepaalt dat T-Mobile zijn activiteiten met Datavrije Muziek moet stoppen, dan zal dit voor veel klanten betekenen dat ze aan een abonnement vast zitten waar ze in eerste instantie niet bewust voor gekozen hebben.

"T-Mobile behoudt zich het recht voor om deze bepalingen dan wel de additionele dienst Datavrije Muziek eenzijdig te wijzigen of aan te vullen."

Het bovenstaande is terug te vinden in de algemene voorwaarden van T-Mobile's Datavrije Muziek. Dit document is meer een toevoeging op de algemene voorwaarden en kan gewijzigd worden wanneer T-Mobile dit wenst, dus ook beƫindiging van de dienst in zijn huidige vorm. In deze zou het niet mogelijk zijn om contractbreuk aan te kaarten en kosteloos het abonnement op te zeggen. In de voorwaarden wordt ook gesproken van de "additionele dienst Datavrije Muziek". Hiermee lijkt T-Mobile zich te hebben ingedekt voor het geval de mobiele provider de rechtszaak zou verliezen. Het is in dat geval niet eenvoudig voor klanten om over te stappen naar andere sim only acties.