Voor lange tijd was het T-Mobile Unlimited abonnement de enige sim only die echt snel en onbeperkt 4G internet aanbood. Toch komt daar vanaf 17 mei verandering in.

Mobiele provider Tele2 introduceert vlak voor de introductie van 'roam like at home' een sim only met onbeperkt internet, bellen en sms-en, en dat voor een genadeloos lage prijs.

Tele2 onbeperkt 4G vs T-Mobile Unlimited

Ondanks dat beide mobiele providers een sim only met onbeperkt 4G aanbieden zijn er wel degelijk verschillen tussen de abonnementsvormen. Hier lijkt vooral in de prijs het grootste verschil te zitten.

Tele2T-Mobile
€ 25,- p.m.€ 35,- p.m.
225 Mbit 4G300 Mbit 4G
5 GB daglimiet5 GB daglimiet
1 GB aanvuller1 GB aanvuller
6 GB in EU p.m.10 GB in EU p.m.
meer infomeer info

De limiet op de databundel binnen de EU is slim gespeeld van de mobiele providers. Tele2 klanten met een 10 GB databundel zouden meer data in de EU kunnen verbruiken dan Tele2 klanten met een onbeperkt sim only abonnement. De oude abonnementsvormen zullen verdwijnen vanwege de gunstige roaming regelgeving binnen Europa waarbij men de nationale bundel binnen de gehele EU kan gebruiken. In zo'n geval zou een Tele2 klant met de 24 GB bundel ook zoveel data in het buitenland kunnen verbruiken. Voor Tele2 zou dit een grotere kostenpost met zich meebrengen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een 'ouderwetse' databundel met veel data is het mogelijk om alle sim only acties met elkaar te vergelijken. Zo profiteert men binnenkort van roaming binnen Europa vanuit de eigen nationale databundel die mogelijk meer dataverbruik binnen Europa biedt dan de onbeperkte sim only's van Tele2 en T-Mobile.

Zijn de onbeperkt internet abonnementen van Tele2 en T-Mobile geschikt voor mobiel werken?

In de fair use policy van het Tele2 onbeperkt internet abonnement wordt vermeld dat de dataverbinding niet gedeeld mag worden met andere apparaten. Hierbij zou men volgens de fair use policy geen hotspot mogen opzetten om vervolgens met een laptop te gaan werken.

Statement binnen de Tele2 voorwaarden:

e. Gebruik van apparatuur of programmatuur waarbij meerdere laptop- of pc-gebruikers gelijktijdig gebruik kunnen maken van jouw voor de Dienst gebruikte verbinding (mobiele routers);

Bron: Tele2 Fair Use Policy Mobiele Diensten

Statement binnen de T-Mobile voorwaarden:

2. De T-Mobile Go abonnementen zijn specifiek bedoeld voor individueel mobiel gebruik op smartphones en tablets.

Bron: T-Mobile Fair Use Policy Redelijk Gebruik

Toch lijkt het er op dat deze abonnementen zeer geschikt kunnen zijn voor mobiel werken met een laptop. Het is namelijk nog maar de vraag of providers de fair use policys daadwerkelijk mogen hanteren volgens de wet.

Fair use policys mogelijk in strijd met netneutraliteit

Ondanks dat de fair use policys het proberen te verbieden, is het in strijd met netneutraliteit om dataverkeer via laptops en tablets te verbieden. Een provider mag namelijk niet bepalen met welk device een gebruiker online gaat. Naast dat is het afknijpen van dataverkeer niet toegestaan. Alleen in extreme gevallen om overbelasting op het netwerk te voorkomen mag dit verkeer afgeknepen worden. In de praktijk is het niet aannemelijk dat dit voor zal komen en is mobiel werken via een sim only abonnement met onbeperkt internet een goedkope oplossing.