De omzet uit vaste telefonie blijft dalen. Dat concludeert onderzoeksbureau Telecompaper op basis van het Dutch Fixed Telephony Market rapport. Vorig jaar groeide het aantal telefoonlijnen met 1,2 procent, maar daalde de omzet met 3 procent. Telefonieaanbieders verdienen al sinds 2013 steeds minder met vaste telefoonlijnen en die trend zal de komende jaren aanhouden.

Meer lijnen, dalende omzet

In het rapport van Telecompaper is te zien dat de Nederlandse markt voor vaste telefonie in 2015 met 1,2 procent is gegroeid, wat neerkomt op 6,3 miljoen vaste telefoonaansluitingen. Helaas drogen de inkomsten binnen de markt op. Vorig jaar daalde de totale omzet uit vaste telefonie in Nederland met 3 procent naar 1,22 biljoen, waarvan 300 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2015. In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de omzet met 4,6 procent tot 287 miljoen euro. De daling in inkomsten is een gevolg van dalende prijzen en een afname in het gebruik van vaste lijnen. Een digitale verbinding levert minder op dan een traditionele telefoonlijn.

Digitale telefoonlijnen

De markt lijkt afhankelijk te zijn geworden van digitale telefoonlijnen. Eind 2015 bleek het aantal digitale telefonielijnen te zijn gestegen met 4,6 procent, naar 5,5 miljoen aansluitingen. Dit compenseerde de daling van het aantal traditionele lijnen via PSTN/ISDN. Telecompaper verwacht dat beide trends in 2016 door zullen zetten. Het aantal lijnen zal zich uitbreiden en de omzet zal teruglopen. De gemiddelde groei tot 2020 wordt geschat op 0,5 procent, de omzetdaling op 2,1 procent.

“Consumenten die kiezen voor VoIP met DSL en glasvezel, compenseren de daling van traditionele telefonie en een verwachte langzamere daling van VoIP via kabel” zegt Kamiel Albrecht, analist bij Telecompaper en auteur van het rapport. “Vooral KPN heeft nog veel terrein te winnen bij zijn DSL breedbandklanten. 30 procent van de clientèle maakt nog geen gebruik van VoIP telefonie. Als KPN het prijsverschil tussen DSL/glasvezel VoIP (bijna gratis) vergeleken met de prijs voor traditionele telefonie (€12-21 per maand) aanhoudt, zullen de inkomsten uit vaste telefonie blijven dalen.” Het is dus niet onwaarschijnlijk dat een prijzenslag zoals die momenteel plaatsvindt op de markt voor mobiele telefonie, zich op den duur ook op de vaste telefonie markt zal voltrekken.