Net als vorig jaar lijken internet providers wederom massaal hun prijzen te verhogen per 1 juli. KPN en XS4ALL wijzigen per 1 juli hun aanbod en verhogen daarbij de prijzen.

De wijziging in het aanbod van de internet providers lijkt zich nu vooral voor te doen in de internetsnelheid. Bij KPN en XS4ALL worden de snelheden verhoogd en wordt bij KPN het aanbod van de zenderpakketten ingekrompen.

Wijzigingen bij KPN

De internet pakketten van KPN worden in snelheid verhoogd van 20 Mbit naar 40 Mbit en van 60 Mbit naar 80 Mbit. Daarbij zal het mogelijk worden om een 4K televisie abonnement te nemen, hiervoor moet men wel beschikken over een DSL abonnement van 100 Mbit.

Verhoging snelheid bij basis abonnement niet voor iedereen van toepassing

Ondanks dat het start abonnement tot 40 Mbit aan snelheid levert is het geen garantie dat de consument dit daadwerkelijk ontvangt. Dit ligt geheel aan de internetaansluiting die bij de woning ligt. Men kan controleren welke snelheden er op een adres beschikbaar zijn door een internet postcodecheck te gebruiken.

Geen gratis Spotify meer voor nieuwe klanten

Een van de andere wijzigingen die KPN doorvoert is het stoppen met aanbieden van Spotify Premium bij alles in 1 pakketten en mobiele abonnementen voor nieuwe klanten. Voor bestaande klanten blijven de Spotify Premium accounts beschikbaar.

Regionale zenders verdwijnen

KPN klanten zullen niet meer alle regionale zenders kunnen bekijken via interactieve TV. Vanaf 1 juli zal alleen de zender regionale zender die van toepassing is op de regio waar een klant woont worden uitgezonden. Naast deze wijziging zijn er een aantal erotiek en buitenlandse zenders die vervangen worden door alternatieven.

KPN steeds minder aantrekkelijk voor consumenten

Ondanks het combivoordeel wordt KPN minder interessant voor de consument. Eerst verloor KPN de mogelijkheid om het HBO pakket te leveren bij combivoordeel (t.w.v. € 15,-). Nu Spotify zal verdwijnen is wederom een waarde vermindering van de abonnementsvorm te zien ( t.w.v. € 10,-. Bovendien gaan de prijzen wederom omhoog met € 2,50 per maand. Internet vergelijken zal steeds populairder worden gezien vergelijkbare pakketten vanaf € 29,95 per maand beschikbaar zijn met een snelheid tot 100 Mbit. Ter vergelijking: Een instap abonnement met 40 Mbit is bij KPN vanaf 1 juli te verkrijgen vanaf € 49,- per maand.

Prijzen van XS4ALL stijgen

De hoogste stijger in het aanbod van XS4ALL is het Compact abonnement. Deze kost momenteel € 35,- per maand, maar zal stijgen naar € 40,- per maand. Hiervoor krijgt men voortaan wel een snelheid geleverd van 40 Mbit in plaats van 20 Mbit. Verder stijgt de prijs van het 50 Mbit abonnement met € 1,50 per maand en wordt de snelheid verhoogd naar 80 Mbit. Daarnaast gaat XS4ALL het snelste DSL internet aanbieden van dit moment. Het 100 Mbit abonnement wordt verhoogd tot 160 Mbit. Op plaatsen waar 'Pair Bonding' beschikbaar is zal de provider voor € 55,- per maand razendsnel internet kunnen leveren.

Alternatieven voor KPN en XS4ALL

Consumenten voor wie de prijsstijgingen nadelig uitvallen is het een mogelijkheid om een alternatief te zoeken voor KPN of XS4ALL. Gezien beide providers via het KPN kopernetwerk internet leveren zijn er ruim voldoende virtuele providers zoals T-Mobile, NLEx en Tele2 beschikbaar. Deze providers bieden bovendien goedkope internet abonnementen met veel TV zenders aan en dus een goed alternatief voor KPN of XS4ALL.

Let op dat de abonnementsvormen bij virtuele providers anders zijn dan die van KPN of XS4ALL. Veelal kopen deze providers de budget varianten in, wat betekent dat dataverkeer van KPN en XS4ALL klanten op piekmomenten voorrang hebben op die van andere providers.