Verschillende providers passen hun bundels naar aanleiding van de nieuwe regels rondom dataroaming. Ook Vodafone Nederland wijzigt de Red- en Black-abonnementen op het gebied van dataroaming. Per 21 november gaan vier nieuwe abonnementen in waarvan het aantal GB’s, belminuten en sms-berichten ook in andere Europese landen te gebruiken zijn. Dit gaat om Red Essential, Red, Red Super en het Black-abonnement. Elke nieuwe klant en de klant die zijn abonnement verlengt, kan kiezen uit de vier nieuwe abonnementsvormen.

Zonder extra kosten in buitenland

Het voordeel voor Vodafone-klanten is dat zij zonder extra kosten vanuit hun bundel kunnen bellen en internetten in meer dan veertig EU-landen. Ook landen als Turkije en Albanië worden door Vodafone meegerekend. Zodra de maandelijkse bundel op is, kan er een aanvullende databundel bij worden gekocht van 1, 3, 5 of 10 GB. Deze extra bundel is dan uiteraard ook in de gehele EU te gebruiken zonder extra kosten.

Nieuwe EU regels

Vanaf 15 juni 2017 gaan nieuwe regels in rondom dataroaming binnen Europa. Beperkingen in tijd en volume zijn daarin geschrapt, waardoor elke Europeaan zijn mobiele telefoon kan gebruiken zoals in zijn eigen land zonder daarbij voor extra kosten komen te staan. Om alvast in te spelen op de nieuwe regels bieden verschillende providers nu al hun nieuwe abonnementen aan met andere mogelijkheden rondom dataroaming.

Roaming-abonnementen bij andere providers

KPN is eind september gestart met de nieuwe Zorgeloos-abonnementen, waarbij klanten zestig dagen per jaar in de EU kunnen roamen uit de eigen bundel zonder extra kosten. De vier Zorgeloos-bundels die binnen de EU te gebruiken zijn hebben onbeperkt sms’en en bellen en worden geleverd met 1 (Zorgeloos Instap), 5 (Zorgeloos Standaard), 10 (Zorgeloos Premium) of 20 GB (Zorgeloos Premium Plus) aan data.
In april maakte T-Mobile bekend dat zijn klanten in het buitenland tot 250 MB aan data uit de eigen bundel kunnen gebruiken zonder extra kosten hiervoor te verwachten. Voor extra MB’s biedt de provider kleine Travel & Surf-bundels. Tele2 rekent voor elke reisbestemming verschillende tarieven per bundel.