Dit jaar worden door tien bedrijven en overheidsorganisaties 5G-testen uitgevoerd in het noorden van het land. De bedrijven sloten op 9 juni een convenant voor de ontwikkeling van zoveel mogelijk toepassingen voor 5G.

De tien partners, specialisten op het gebied van telecom, innovatie, wetenschap en duurzame economische ontwikkeling, bundelen hun krachten onder de naam ‘5Groningen’. De groep van initiatiefnemers bestaat uit KPN, het Economic Board Groningen, het Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, de Rijksuniversiteit Groningen, SURF en de Hanzehogeschool Groningen.

Midden in het boerenland

Dit jaar gaat het eerste 5G-signaal de lucht in op de Zernike Campus, een gebied met scholen en bedrijven aan de rand van de stad Groningen. Later wordt er ook in Loppersum getest, een landelijk gebied in Noord-Groningen. Nederland is hiermee het eerste Europese land dat 5G, de vijfde generatie mobiele netwerken, in zowel stedelijk als landelijk gebied gaat testen.

Het landelijke Noord-Groningen dient als ideale proeftuin door de ruimte en omdat er belangrijke kennisinstituten gelegen zijn. Zo werken in dit gebied naast de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen ook andere grote organisaties (TNO, EnTranCe en de Energy Academy Europe) die zich op hoog niveau met duurzaamheid en energie bezighouden.

Mogelijkheden van 5G

De innovaties vinden plaats in de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Het toekomstbeeld van de zorgsector is dat ouderen door geavanceerde monitoring bijvoorbeeld langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Op agrarisch gebied zullen sensoren en drones worden ingezet om ziekten in gewassen te monitoren.

Minister Kamp van Economische Zaken heeft zich ook uitgesproken over de voordelen die het nieuwe netwerk met zich mee zal brengen: “Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.”

De verwachting is dat de complete uitrol van het 5G-netwerk rond 2020 plaatsvindt. Op dat moment kunnen ook de consumenten en de hele noordelijke economie van de nieuwe mogelijkheden profiteren.