Omdat de markt voor vaste telefonie kleiner wordt, zijn er ook geen aanbieders meer die een dominante positie innemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stopt om deze reden met een deel van de regulering. Consumenten maken steeds vaker gebruik van nieuwe, digitale telefoniediensten. Enkel op de kleinzakelijke markt, waar men 2 tot en met 12 gespreksdiensten tegelijkertijd kan voeren, blijft KPN gereguleerd. Wel zullen voortaan voor deze aanbieder minder verplichtingen gelden.

Meer digitale telefonie

De ACM merkt dat door concurrentie de verschillende markten voor vaste telefonie zich goed ontwikkelen. Klassieke diensten als ISDN2 en ISDN30 maken steeds meer plaats voor digitale diensten als voice-over-broadband en hosted voice. Consumenten blijken vooral geïnteresseerd in digitale telefoondiensten die zowel los als in een bundel met internet en televisie worden verkocht. Henk Don, bestuurslid van ACM geeft de verwachting voor de toekomst aan: Inmiddels is al bijna 85% van de consumentenaansluitingen digitaal. We verwachten dat eind 2019 minder dan 5% van de aansluitingen nog klassiek is.’

Grootzakelijk gebruik

In de grootzakelijke markt, waar 12 of meer gespreksdiensten tegelijkertijd kunnen worden gehouden, hebben de concurrenten van KPN hun positie inmiddels kunnen verbeteren. Door regulering van ontbundelde toegang (waarbij spraak en adsl over een lijn gaan) en zogenaamde huurlijnen (vaste communicatieverbindingen tussen twee punten) hebben afnemers van de gesprekdiensten voldoende keuze uit concurrenten. Volgens de ACM is het daarom ook op dit niveau niet langer nodig om KPN verplichtingen op te leggen. Omdat in de kleinzakelijke markt KPN nog wel over een hoog marktaandeel beschikt, is regulering voor die tak nog nodig.

Ontwerpbesluit voor marktpartijen

De analyse is door de ACM vastgelegd in een ontwerpbesluit, waarop marktpartijen kunnen reageren. Zodra de reacties zijn verwerkt, legt ACM het voor aan de Europese Commissie, waarop ACM een definitief besluit zal nemen.