Afgelopen week kondigde T-Mobile de nieuwe Oneindig Online bundel aan die per 6 juni 2016 verkrijgbaar zou zijn. Deze bundel zou toch niet geheel onbeperkt worden vanwege mindere videokwaliteit en een limiet op tethering. Dat kwam de provider op veel kritiek te staan, aangezien de beperkingen de bundel ingaan tegen de Nederlandse wet op de netneutraliteit. Na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft T-Mobile besloten om de twee beperkingen weg te halen.

Nog steeds niet helemaal onbegrensd data verbruiken

Ondanks het intrekken van de beperkingen, stelt T-Mobile wel voorwaarden aan het gebruik van de Oneindig Online bundel. Met een Fair Use clausule wil de provider klanten duidelijk maken dat het niet de bedoeling is om de bundel te gebruiken ter vervanging van onder andere een vaste internetverbinding en is 'intensieve tethering' of ander persoonlijk gebruik dan via laptop, tablet of smartphone ook niet de bedoeling. Helaas laat T-Mobile niet duidelijk weten bij hoeveel dataverbruik er niet meer wordt voldaan aan de Fair Use limiet. T-Mobile gaat wel controleren op overmatig datagebruik maar gaat niet de inhoud controleren van het dataverkeer. Klanten die buitengewoon veel data verbruiken kunnen beperkingen in hun abonnement opgelegd krijgen. Dit kan zijn in de vorm van een blokkering of het terugzetten naar een andere internetbundel in het Stel Samen & Stel Bij abonnement.

Toekomstige maatregelen bij te weinig netwerkcapaciteit

T-Mobile zegt ervan overtuigd te zijn dat zij in de toekomst wel stappen moet ondernemen om te zorgen dat een perfecte netwerkkwaliteit gewaarborgd blijft. Nu er nog maar een kleine groep is die van de Oneindig Online bundel gebruikmaakt, zal de kans op congestie van het netwerk niet zo groot zijn. Als in augustus de Europese regels over netneutraliteit bekend worden gemaakt, wil de provider gaan kijken welke stappen ondernomen kunnen worden om het dataverkeer toch te kunnen beperken als de capaciteit in het geding komt. Via de Europese regelgeving over netneutraliteit zou het namelijk wel mogelijk worden om dataverkeer te beperken als dat nodig is.

De Oneindig Online bundel kost 90 euro per maand. Dit is exclusief de overige maandelijkse kosten van het Stel Samen & Stel Bij abonnement.